Aktuelno iz kulture

Počinje najveće svetsko muzičko takmičenje: Sve o ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

09/05/2023

-

12:11

Počinje najveće svetsko muzičko takmičenje: Sve o ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije
Počinje najveće svetsko muzičko takmičenje: Sve o ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije - Copyright Promo/eurovision.tv/Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Najveće muzičko takmičenje na svetu konačno je počelo, a večeras ćemo imati priliku da saznamo ko su prvi finalisti koji će se 13. maja naći u trci za najbolju pesmu Evrovizije.

Više od 160 miliona ljudi će tokom narednih nekoliko dana pratiti dešavanja iz Liverpula, koji je postao domaćin Evrovizije u ime ratom zahvaćene Ukrajine. 

Karte za obe polufinalne večeri i finale rasprodate su za manje od 40 minuta od trenutka kada su se našle u prodaji, a britanski mediji pišu i da su mesta u hotelima popunjena u rekordnom roku, jer su mnogi Britanci, ali i drugi stanovnici Evrope poželeli da neposredno učestvuju u ovogodišnjoj evrovizijskoj groznici.

Ko su voditelji Evrovizije?

Britanski javni servis organizuje ovogodišnju Evroviziju kao član Evropske radiodifuzne unije. 

profimedia, Logo

 

Na sceni u Liverpulu naći će se glumica Hana Vedingem, poznata po ulogama u brojnim pozorišnim mjuziklima, ali i u hit seriji "Ted Lasso", zatim bivša članica žirija emisije "Britanija ima talenat" Ališa Dikson, ukrajinska muzičarka Julija Sanina i čuveni voditelj Graham Norton.

Ko učestvuje?

Od 37 zemalja čiji će predstavnici nastupiti u dve polufinalne večeri, 26 biće odabrano za finale. Direktan prolazak obezbeđen je za "veliku petorku", koju čine Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija i Italija, a koje finansijski najviše doprinose takmičenju.

U prvom polufinalu, večeras 9. maja, nastupiće: Norveška, Malta, Srbija, Letonija, Portugal, Irska, Hrvatska, Švajcarska, Izrael, Moldavija, Švedska, Azerbejdžan, Češka, Holandija i Finska.

Drugo polufinale, 11. maja, obeležiće nastupi: Danske, Jermenije, Rumunije, Estonije, Belgije, Kipra, Islanda, Grčke, Poljske, Slovenije, Gruzije, San Marina, Austrije, Albanije, Litvanije i Australije.

Sve pesme možete pronaći u odvojenom tekstu.

Podsećamo, Australija je od 2015. deo takmičenja, iako teritorijalno ne pripada Evropi, a Rusija ne nastupa nakon što joj je EBU prošle godine zabranila učešće.

Kako funkcioniše glasanje?

Ove godine sistem glasanja je delimično izmenjen, što bi moglo značajno da utiče na ishod takmičenja. O prolasku u završnicu takmičenja u polufinalnim večerima glasaće se isključivo putem telefona, odnosno bez učešća žirija. U finalu će i žiri u svakoj od zemalja i glasovi publike odlučivati o pobedniku.

Tanjug/AP/Jon Super

 

Takođe, prvi put će biti dozvoljeno glasanje i zemljama koje ne učestvuju, a prikupljeni glasovi biće prezentovani kao "ostatak sveta".

Zemlje dodeljuju 12 poena svojim omiljenim izvođačima, deset za drugog, osam za trećeg, a zatim sve do jedinice za ostale. 

Prvo se proglašavaju glasovi žirija, koje čitaju novinari iz svake od zemalja učesnica u uključenju uživo, a kada svi saopšte rezultate, na tabeli se u samoj završnici takmičenja automatski prikazuju i glasovi publike. 

Prošle godine Sem Rajder imao je najviše glasova žirija, ali je u napetom finalu potisnut na drugo mesto, kada su dodati glasovi publike, a pobedu je odneo ukrajinski bend Kalush Orchestra.

Ko su favoriti?

Prema aktuelnim kladionicama, najveće šanse za pobedu na ovogodišnjoj Evroviziji ima Šveđanka Lorin sa svojom pesmom "Tattoo". Ukoliko joj to pođe za rukom, Švedska će imati isti broj pobeda kao i Irska - sedam i postati prva žena koja je osvojila prvo mesto više od jednom.

profimedia

Lorin

Velike šanse ima i Finska sa pesmom "Cha Cha Cha" u izvođenju ekscentričnog repera Kerije (Käärijä), dok su treći na listi Ukrajinci "TVORCHI" sa pesmom "Heart of Steel".

Prema prognozama kladionica, Luke Black ima velike šanse da se plasira u finale, ali je tek na sedamnaestom mestu po mogućnostima da osvoji takmičenje.

Ko još nastupa?

U revijalnom delu večeri predstaviće se niz izvođača iz Ukrajine, među kojima su prošlogodišnji pobednici Kalush Orchestra, Go_A, pobednica iz 2016. Džamala i legenda Evrovizije Verka Serdučka, poznata po čuvenoj "Dancing Lasha tumbai".

AP/Alastair Grant

Verka Serdučka

Najavljeni su i Sem Rajder, Neta iz Izraela, Mahumd iz Italije, Kornelija Džejkobs iz Švedske, kao i Dadi Frejr iz Islanda.

U prvom polufinalu nastupiće još i Rita Ora i Rebeka Ferguson..

Kako možete gledati prenos Evrovizije?

Radio-televizija Srbije, koja je članica EBU, prenosiće prvo i drugo polufinale Evrovizije na svom trećem kanalu, umesto na prvom, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

"Delegacija Srbije u Liverpulu deli žalost sa porodicama tragično nastradalih u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu i u okolini Mladenovca i Smedereva, kao i sa svim građanima naše zemlje", saopšteno je iz RTS, koji na prvom kanalu u znak solidarnosti sa žrtvama i njihovim porodicama neće emitovati bilo kakav zabavni sadržaj.

Direktan prenos možete pratiti i na YouTube kanalu Evrovizije.

Komentari (0)

Kultura