Aktuelno iz kulture

Bira se drugih deset finalista Evrovizije: Sve o večerašnjim učesnicima najvećeg muzičkog takmičenja na svetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

11/05/2023

-

21:36

Bira se drugih deset finalista Evrovizije: Sve o večerašnjim učesnicima najvećeg muzičkog takmičenja na svetu
Bira se drugih deset finalista Evrovizije: Sve o večerašnjim učesnicima najvećeg muzičkog takmičenja na svetu - Copyright Printscreen YouTube/Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Dva dana nakon spektakularnog prvog polufinala u kom je Luke Black Srbiji osigurao mesto u finalu, održava se i drugi deo evrovizijskog takmičenja, pre završnice koja je zakazana za subotu 13. maj.

Od šesnaest izvođača koji večeras nastupaju u Liverpulu, publika će odabrati desetoro najboljih, koji će se pridružiti postojećim finalistima - Ukrajincima, koji su prošle godine pobedili i predstavnicima "velike petorke", odnosno Francuske, Španije, Italije, Nemačke i Velike Britanije, koje inače izdvajaju najviše sredstava za Evroviziju.

O prolasku u završnicu takmičenja i ovog puta glasaće se isključivo putem telefona, odnosno bez učešća žirija. 

Takođe, dozvoljeno je glasanje i zemljama koje ne učestvuju, a prikupljeni glasovi biće prezentovani kao "ostatak sveta".

Predstavljamo vam sve učesnike drugog polufinala:

Danska - Rajli, "Breaking My Heart"

Zvezda društvenih mreža Rajli svoj prvi singl "Let It Ring" objavio je 2021. koji je postao toliko uspešan, da se našao na top listama u Koreji. 

Rođen na Farskim ostrvima, mladi muzičar stekao je impresivnih 11 miliona pratilaca na TikTok-u, od kojih će veliki broj verovatno glasati za njegovu pesmu "Breaking My Heart".

Jermenija - Brunette, "Future Lover"

Mlada jermenska kantautorka već godinama je na sceni, budući da je u 18. godini snimila svoj prvi singl "Love The Way You Feel".

Usledili su viralni hitovi poput "Gisher", "Smoke Break" i "Bac Kapuyt Achqerd", a nekoliko njih ostvarila je i sa ženskom pop grupom "En Aghjiknery" (u prevodu: "One devojke").

"Future Lover" bi lako mogla da bude tema za neki film o Džejmsu Bondu, a pevačica iz Jerevana opisuje je kao "poetsko platno, pismo bez primaoca" i oslikava osobu u koju bi jednog dana mogla da se zaljubi.

Rumunija - Teodor Andrej, "D.G.T. (Off And On)" 

Drska rok pesma pobedila je na rumunskom nacionalnom takmičenju "Selecția Națională" i u Liverpul odvela Teodora Andreja, pevača, kompozitora i glumca, koji u karijeri ima impresivnu listu pozorišnih uloga. 

Takođe je učestvovao u nekoliko talent televizijskih programa, u kojima se predstavljao svojim rok pesmama.

Osvojio je brojne nagrade na domaćem terenu, a to će pokušati i u Britaniji, svojim performansom koji podseća na burlesku.

Estonija - Alika, "Bridges"

Alika voli muzička takmičenja, a na jednom je čak i pobedila - estonskoj verziji "Idola". 

Jena prva tri singla - "Õnnenumber", "Bon Appetit" i "C’est La Vie" bili su na top listama u Estoniji i učinili je zvezdom na domaćem terenu, a sada pokušava da osvoji i Evropu, pesmom "Bridges", koja govori o ostavljanju prošlosti iza sebe i izgradnji mostova za budućnost.

Belgija - Gustav, "Because of You"

Gustav je već dva puta učestvovao na Evroviziji, ali kao prateći vokal i to za Hooverphonic 2021. godine i Senek 2018. 

Muzikom se bavi duže od 20 godina, a prvi ugovor potpisao je kada je imao samo osamnaest. Već prvi singl doneo mu je mesto na top listama i nagradu za najbolji debi godine u Belgiji.

Napravio je kraću pauzu u karijeri, ali se sada vraća sa pesmom "Because of You" koja govori o prihvatanju koje je pronašao u LGBTQ zajednici.

Kipar - Endrju Lambrou, "Break A Broken Heart"

Prošle godine Lambrou se takmičio u emisiji "Australia Decides" sa pesmom "Electrify", ali ove godine predstavlja Kipar, rodnu zemlju svojih roditelja. 

Ova zvezda društvenih mreža ima tri hit singla, sada živi na relaciji - Australija-Amerika, a u Evropu dolazi sa baladom o slomljenom srcu.

Island - Dilja, "Power"

Dilja je na islandsku muzičku scenu furiozno uletela početkom ove godine pesmom "Power", koju je za ovu debitantkinju napisao Palmi Ragnar Asgerson, autor evrovizijskog hita "Unbroken" iz 2015. godine koji je izvodila Marija Olafs.

Dilja studira fizioterapiju i bavi se krosfitom, a ranije se bavila i gimnastikom. 

Grčka - Viktor Vernikos, "What They Say"

Viktor Vernikos ima samo šesnaest godina i najmlađi je takmičar kog je Grčka ikada poslala na Evroviziju. Inače, potiče iz muzičke porodice - majka mu svira klavir, a otac trubu. 

U pesmu je pretočio svoja iskustva sa anksioznošću i paničnim napadima, ali i snagu uz koju je uspeo da ih prevaziđe.

Poljska - Blanka, "Solo"

Poljska umetnica bugarskog porekla napisala je prvu pesmu kada je imala samo 14 godina i već tada je znala da želi da postane pop zvezda. Zato je sa majkom otišla u Ameriku i tamo provela četiri godine života. 

Nakon što je uvežbavala glas na manjim nastupima u Los Anđelesu i Njujorku, a na scenu u Liverpulu donosi bezbrižnu, prolećnu pesmu sa rege ritmovima.

Slovenija - Joker Out, "Carpe Diem"

Slovenačka grupa Joker Out, čiji je pevač Bojan Cvetićanin poreklom iz Srbije, predstaviće se Evropi svojom fanki pesmom "Carpe Diem". 

Grupa je u julu prošle godine nastupala na Egzitu i ima mnogo obožavalaca u srpskoj publici.

U intervjuu za Eurovision World mladići su ranije otkrili da im je oduvek bio san da učestvuju na Evroviziji. To se i ostvarilo kada su prošle godine konkurisali za slovenačko nacionalno takmičenje, a javni servis ih automatski pozvao da predstavljaju zemlju u Liverpulu.

Gruzija - Iru, "Echo"

Rođena u Tbilisiju, 22.godišnja Iru se od najranijeg detinjstva bavi muzikom, a učestvovala je i pobedila na Dečjoj pesmi Evrovizije 2011. godine, sa svojom grupom Candy.

Ušla je u finale takmičenja "Voice" u Gruziji, svojom obradom Lorinine pesme "Euphoria", a ovog puta izvodi pesmu "Echo" inspirisanu plemenskim perkusijama, koja govori o ljubavi. 

San Marino - Piqued Jacks, "Like An Animal"

Alterantivni rok bend iz Italije predstavlja ovog puta San Marino na najvećem muzičkom takmičenju na svetu. 

Nedavno su objavili svoj prvi album Synchronizer, a to su proslavili skokom iz aviona. 

San im je da Sting učestvuje u jednoj od njihovih budućih pesama, a kada je reč o ostalim Britancima, heroj im je Mister Bin.

Austrija - Teja i Salena, "Who The Hell Is Edgar?"

Austriju ove godine predstavlja ženski duo Teya & Salena, čija je članica Teodora Špirić poreklom iz Srbije. 

Iako je Teja rođena u Beču, deo detinjstva provela u je u Kladovu, odakle su njeni roditelji, a čak je učestvovala i na Beoviziji 2020. sa pesmom "Sudnji dan", gde je zauzela deseto mesto u finalu.

Godine 2021. bila je učesnik pete sezone austrijskog takmičenja Starmania pod svojim pravim imenom, Teodora Špirić i od 1.700 prijavljenih kandidata na konkurs, izabrana kao jedan od ukupno 64 takmičara. Tu je upoznala i Salenu s kojom ćemo je gledati na sceni u Liverpulu.

One će izvesti šaljivu pesmu "Who The Hell Is Edgar?" koju su zajedno napisale, a koja kritikuje muzičku industriju i tretman koji imaju ženski tekstopisci.

"Od detinjstva sam želela da učestvujem u Evroviziji, jer je to za mene otelotvorenje ideje da se ostvaruju i veliki snovi, bez obzira na to ko ste i odakle ste. Jedva čekam da izađem na scenu", rekla je ranije Teja za portal Evrovizije.

Albanija - Albina & Familja Kelmendi, "Duje"

Albina je imala samo 16 godina kada je ušla u finale albanskog Voice takmičenja, a od tada je učestvovala u brojnim sličnim programima širom Evrope. 

Talentovana pevačica predstaviće se u Liverpulu zajedno sa svojom porodicom - majkom Albanom, ocem Bujarom i sestrama Vesom i Sidorelom. 

Njihova pesma govori o porodici i zajedničkom prevazilaženju svih izazova koje život nosi.

Litvanija - Monika Linkite, "Stay"

Za Moniku Linkite je boravak na ovogodišnjoj Evroviziji "druga sreća", budući da je 2015. već učestvovala sa Vajdasom Baumilom i pesmom "This Time". 

Nova pesma ukorenjena je u lokalnom folkloru, a stihovi "Čiūto Tūto" koje ćemo čuti večeras deo su brojnih litvanskih tradicionalnih bajalica.

Australija - Voyager, "Promise"

Vojadžer je petočlana grupa iz Perta, koja zajedno nastupa još od 1999. godine. Veliki su ljubitelji Evrovizije i nekoliko puta su pokušali da učestvuju, sve dok im to nije pošlo za rukom, tako što ih je tamošnji SBS televizijski servis odabrao bez prethodnog takmičenja.

Učešće naročito znači njihovom gitaristi Sajmonu Dauu, koji je rođen u Škotskoj. 

Komentari (0)

Kultura