Aktuelno iz kulture

Priča o destrukciji jedne porodice: "Urnebesna tragedija" premijerno u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

10:16

Priča o destrukciji jedne porodice: "Urnebesna tragedija" premijerno u Narodnom pozorištu
Priča o destrukciji jedne porodice: "Urnebesna tragedija" premijerno u Narodnom pozorištu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Premijera predstave “Urnebesna tragedija” prema čuvenoj drami Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića, izvedena je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Uloge snažnih i tragikomičnih likova, antijunaka iz ovog komada tumače Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Bane Vidaković, Ljubiša Savanović i Marija Nedeljkov. 

Projekat je realizovan kao koprodukcija sa Narodnom pozorištem Republike Srpske iz Banjaluke, tako da su angažovani glumci iz ta dva teatra. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Publika je uživala u premijeri i nagradila ceo glumački ansambl veoma dugim aplauzom, a na sceni im se pridružio i reditelj Jagoš Marković, dok je ovacije dobio i pisac Dušan Kovačević sa Prve galerije Nacionalnog teatra. 

Premijera je bila planirana za 5. maj, ali je odložena zbog teških tragedija koje su se desile u Beogradu i Srbiji. Samim tim, ovo je prva premijera u pozorištu nakon nesrećnih događaja od 3. i 4. maja.  

Takođe, novi projekat kao koprodukcija dva narodna pozorišta jeste i prva realizacija "Sporazuma o saradnji" koji su 9. februara 2022. u Banjaluci potpisali upravnici dve umetničke kuće, Svetislav Goncić i Dijana Grbić.  

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Radnja u drami "Urnebesna tragedija" odvija se pre više od 30 godina, kada je i napisana (1991), ali je aktuelna i savremena kao da se odigrava sada i kao da ju je jedan od naših najvećih dramskih pisaca stvorio danas.   

"To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. U kakvoj porodici odraste, takav će biti čovek. Predstava se bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice. Sve to zajedno, u suštini, je jedna lepa i pomalo tragična priča o pozorištu", rekao je povodom premijere Dušan Kovačević. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Drama "Urnebesna tragedija" se nadovezuje na neke elemente apsurda ili iluzija iz drugih dela opusa pisca ("Klaustrofobična komedija"), ili miljea pozorišta, jer je jedan od likova upravnik teatra ("Lari Tompson", "Generalna proba samoubistva"). 

Ovaj komad je imao praizvedbu 1991. u Zvezdara teatru, čiji je upravnik odavno upravo Dušan Kovačević. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Takođe, "Urnebesna tragedija" je do skoro igrana i na Velikoj sceni “Mira Trailović” Ateljea 212, u režiji Marka Manojlovića, sa drugom ekipom glumaca (Branimir Brstina, Anica Dobra, Branislav Trifunović, Sonja Kolačarić), a poznat je i film iz 1995. godine reditelja Gorana Markovića, gde su igrali Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Vojislav Brajović, Danilo Bata Stojković. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu