Aktuelno iz kulture

Počasno srce Sarajeva pripalo reditelju i piscu Marku Kazinsu

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

12:05

Počasno srce Sarajeva pripalo reditelju i piscu Marku Kazinsu
Počasno srce Sarajeva pripalo reditelju i piscu Marku Kazinsu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Priznanje "Počasno srce Sarajeva" biće uručeno škotsko - irskom reditelju i piscu Marku Kazinsu za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti u okviru 29. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 11. do 18. avgusta, saopštili su organizatori.

Ovo neće biti njegov prvi susret s gradom – njegov prvi dolazak u Sarajevo bio je za vreme opsade grada, sredinom devedesetih. Zajedno s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburg posetio je bioskop Obala Art Centar, gde su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazivali filmove. Taj bioskop bio je kolevka Sarajevo Film Festivala.

"Doneti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburgu u Sarajevo tokom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio, bilo je pod uticajem tih strašnih, inspirativnih nedelja 1994. godine. Povratak u Sarajevo, prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija", poručio je Kazins. 

"Počasno srce Sarajeva" će u domu pisca imati počasno mesto i podsećati ga na potrebu da rizikuje i da deluje solidarno. 

"Još uvek mogu da učim od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni deo naših života. Tako sam zahvalan", rekao je Kazins.

Kako je najavljeno, povodom uručenja priznanja "Počasno Srce Sarajeva" u sklopu programa "Suočavanje s prošlošću" Sarajevo film festivala biće upriličena posebna projekcija Kazinsovog filma "March On Rome". 

Kazins je autor knjiga bila je ''Imagining Reality: The Faber Book of Documentary'' i ''The Story of Film'', kao i brojnih dokumentaraca "The Story of Film: Odyssey", "The Story Of Film: A New Generation", "What Is This Film Calles Love", "Here Be Dragons" i drugih.

Kazins ima počasne doktorate sa Univerziteta u Edinburghu i Stirlingu, počasni je profesor filma na Kraljičinom Univerzitetu u Belfastu ( Queen's University Belfast), a bio je i predsednik Belfast film festivala i festivala "Docs Ireland".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura