Aktuelno iz kulture

Film "Gru tu je", priča o duhu Beograda, rađanju hip hop i rep kulture zatvorio Beldoks: Živeo je kao da ima 50 života

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

00:12

Film "Gru tu je", priča o duhu Beograda, rađanju hip hop i rep kulture zatvorio Beldoks: Živeo je kao da ima 50 života
Film "Gru tu je", priča o duhu Beograda, rađanju hip hop i rep kulture zatvorio Beldoks: Živeo je kao da ima 50 života - Copyright FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

veličina teksta

Aa Aa

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Gru tu je" o tragično preminulom muzičaru Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019) zatvorila je večeras 16. izdanje festivala Beldoks u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Najnovije ostvarenje u režiji Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija, pripoveda priču o pioniru rep muzike na našim prostorima, svestranog autora koji je ostavio dubok trag na sceni kao solista, što je bila retka pojava u to vreme, jer su se uglavnom osnivale grupe, kolektivi.

Tandem autora filma o Gruu je večeras nakon projekcije otkrio publici da su snimili više od 10 sati razgovora sa čak 55 sagovornika koji se u ovom filmu smenjuju kao na dinamičnoj pokretnoj traci.

Bojan Vinulović dolazi iz sfere sportskog novinarstva, a Rene Miškolci iz sveta režiranja muzičkih spotova, tako da su udružili snage i sinergiju u realizaciji ovog filma koji su planirali za vreme pandemije koronavirusa (2020), kada su imali najviše vremena da na miru sede u kući.

Više od dve godine su snimali ovo filmsko delo uglavnom u svoje slobodno vreme, jer je trebalo ispratiti 55 sagovornika kroz višeslojne teme.

"Mada film nije samo o Gruu, iako je on tu glavni, pričamo o njemu, već i o ljudima u tim mračnim vremenima devedesetih godina. Gru je imao taj večni osmeh, divnu porodicu, sjajnu muziku koju je ostavio za sobom. Mnogo nam je zato što se sudbina tako poigrala da nas tragično napusti pre vremena", emotivno su istakli reditelji, i podsetili da bi Gru sada napunio 50 godina.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

 

Tandem reditelja je koristio neobjavljene arhivske VHS snimke, kao i ekskluzivne intervjue i svedočenja Gruovih prijatelja i saradnika - uglavnom poznatih muzičara, sportista, ali i glumaca.

Film koji podseća na dinamičan muzičkih spot od sat i po, jeste pravi autentični dokumentarni omaž čoveku koji je obeležio jednu eru i početak rađanje nove supkulture bivše Jugoslavije, priča o duhu Beograda, rađanju hip hop i rep kulture.

"Mnogo toga od materijala nije moglo da uđe u film koji traje samo 90 minuta. Razmišljali smo da možda napravimo i dužu verziju filma, što ćemo verovatno i učiniti. Bila nam je takođe ideja da uradimo dokumentarnu TV seriju, gde bi svaka epizoda zapravo obradila neki segment njegovog života. Gru bi imao sada 50 godina, ali je tako živeo kao da je imao barem 50 života. Gru je zato uvek tu", zaključili su režiseri Bojan Vinulović i Rene Miškolci.

Mnogi važni sagovornici su prisutni u filmu - menadžer Saša Dragić, Đ Munja, Juice, Ajs Nigrutin, Kiza Robin Hud, Leontina Vukomanović, Igor Lazić Niggor, Bane Lalić MVP, Edin Škorić, Vudu Popaj, Lejla 2 Hot, Ila, Marko Janković - 187, Tijana Dapčević, Marko Louis,  sportski i košarkaški ugao dali su Duško Vujošević, Bogdan Bogdanović i Slobodan Šarenac, kulturološki - Galeb Nikačević, glumački - Sergej Trifunović i Viktor Savić, i muzički kritičar Dragan Ambrozić, uz prijatelje iz sveta ekstremnih sportova. 

Komentari (0)

Kultura