Aktuelno iz kulture

Švedska pobedila na Evroviziji, ali ne i na Spotifaju: Na vrhu top liste prvi put pesma na finskom jeziku

Komentari

Autor: Euronews

19/05/2023

-

17:01

Švedska pobedila na Evroviziji, ali ne i na Spotifaju: Na vrhu top liste prvi put pesma na finskom jeziku
Švedska pobedila na Evroviziji, ali ne i na Spotifaju: Na vrhu top liste prvi put pesma na finskom jeziku - Copyright Tanjug AP/Anders Wiklund/TT News Agency via AP, eter Byrne/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put u istoriji pesma na finskom jeziku našla se na vrhu svetske top liste mreže Spotifaj i to na listi "dnevnih viralnih pesama". "Cha Cha Cha" finskog repera i pevača Kerije (Käärijä) u uzbudljivoj završnici na ovogodišnjoj Evroviziji, uprkos najvećem broju glasova publike, završila je na drugom mestu, dok je pobedu odnela švedska predstavnica Lorin sa pesmom "Tattoo".

Međutim, finska pesma je trenutno najstrimovanija, dok je Lorin na drugom mestu, piše Euronews.

Od evrovizijskih pesama dobro su se plasirale i "Who the Hell Is Edgar?" Teje i Salene, koja je na trećem mestu, iako je na takmičenju bila tek na petnaestom, kao i pesma belgijskog predstavnika Gustava "Because Of You" koja je na devetom mestu top liste striming servisa.

Podsećamo, Kerije je u finalu takmičenja "za dlaku" izgubio od Lorin, osvojivši ukupno 526 glasova, od čega impresivnih 366 od publike. Lorin su pobedu doneli glasovi žirija zahvaljujući kojima je ukupno ostvarila 583 boda, od čega 243 od publike. 

Glasači iz Srbije najviše bodova dali su Finskoj.

Iako i Kerije i Lorin imaju izvanredne rezultate, još su daleko od toga da na Spotifaju obore rekord nekih svojih prethodnika. Naime, prema broju strimova u istoriji te platforme, kada je reč o evrovizijskim izvođačima, ubedljivo vodi Dankan Lorens sa svojom pobedničkom pesmom "Arcade" (2019) koja ima 944 miliona strimova.

Čak je i drugoplasirani italijanski bend Maneskin sa pesmom "Zitti e buoni" daleko je od obaranja Dankanovog rekorda, budući da ima "samo" 389 miliona strimova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura