Poznati

Ko je Šveđanka Lorin - prva žena koja u biografiji ima dve pobede na Evroviziji

Komentari

Autor: thenationalnews.com

15/05/2023

-

22:27

Ko je Šveđanka Lorin - prva žena koja u biografiji ima dve pobede na Evroviziji
Ko je Šveđanka Lorin - prva žena koja u biografiji ima dve pobede na Evroviziji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od deceniju nakon pobede na Evroviziji sa pesmom "Euforija" Šveđanki Lorin to je ponovo pošlo za rukom sa pesmom "Tattoo". 

Pevačica marokanskog porekla jedina je uz Džonija Logana iz Irske, koja je u karijeri stekla dva takva trofeja i pravi je trenutak da se upoznamo sa njenom biografijom. 

Lorinino pravo ime je Lorin Zineb Nora Talhaui i rođena je u Stokholmu 1983. Imala je 20. godina kada se proslavila učešćem u prvoj sezoni takmičarske emisije "Idol" 2004. gde je završila na četvrtom mestu i izvodila obrade Selin Dion, Pink, Stivija Vondera i grupe The Police.

Nakon tog takmičenja objavila je i svoj prvi singl - "The Snake" sa švedskim muzičkim duom Rob'n'Raz, a postala je i producentkinja za nekoliko švedskih rijaliti emisija.

Šest godina kasnije, ona se ponovo vratila u žižu javnosti, učešćem u Melodifestivalen takmičenju 2011. sa pesmom "My Heart Is Refusing Me" koja ju je odvela na vrh švedskih top lista.

Naredne godine osvojila je prvo mesto na Evroviziji sa pesmom "Euphoria" koja je zadržala mesto na top listama dvadeset nedelja nakon takmičenja, što je pravi raritet za pesme sa ovog takmičenja, a na brojnim anketama birana je za najbolju pesmu u istoriji Evrovizije.

Svoju popularnost Lorin je često koristila za aktivizam. Kada se takmičila u Azerbejdžanu, bila je jedina učesnica Evrovizije koja je iskoristila priliku da se sretne sa predstavnicima grupa za zaštitu ljudskih prava i izjavila da se u toj zemlji "prava ljudi svakodnevno krše".

Vlada Azerbejdžana odgovorila je da takmičenje ne treba politizovati i tražila od Evropske radiodifuzne unije da spreči takve sastanke. 

Iste godine, kada je kao pobednica posetila Belorusiju gde je trebalo da nastupa na Slavjanski bazaru, srela se sa suprugom prodemokratskog aktiviste i političkog zatvorenika Alesa Bjalickog zajedno sa novinarima. Ona je izrazila svoju podršku političkim zatvorenicima i potpisala peticiju da se zabrani smrtna kazna u toj zemlji.

Kasnije 2012. godine objavila je svoj prvi studijski album "Heal", koji joj je doneo veliki uspeh kod publike i kritike.

Godinu dana kasnije, postala je ambasador Švedskog komiteta za Avganistan i u toj ulozi posetila izgradnju jedne osnovne škole u avganistanskom selu. Dva puta je osvojila Kristalni globus za svoj humanitarni rad. 

Tokom narednih nekoliko godina, objavila je niz pesama, sa manje ili više uspeha, a 2020. pojavila se zajedno sa brojnim drugim učesnicima Evrovizije u komediji "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" na Netfliksu.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Prošle subote postala je prva žena koja je dva puta pobedila na Evroviziji, što su s dobrodošlicom dočekali njeni brojni fanovi. 

Takođe, dobila je dve ovogodišnje nagrade "Marsel Bezenson" - za najbolji nastup i nagradu akreditovanih novinara.

Komentari (0)

Magazin