Aktuelno iz kulture

Britanski romanopisac Martin Ejmis preminuo u 73. godini

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2023

-

16:35

Britanski romanopisac Martin Ejmis preminuo u 73. godini
Britanski romanopisac Martin Ejmis preminuo u 73. godini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Martin Ejmis, jedan od najslavnijih britanskih romanopisaca svoje generacije, preminuo je u 73. godini od raka jednjaka u svom domu na Floridi, objavio je Njujork tajms, citirajući njegovu suprugu, književnicu Izabel Fonseku.

Ejmis je najpoznatiji po romanima Novac, Vremenska Strela, Londonska polja, Noćni voz, Koba Strašni i smatra se jednim od najuticajnijih pisaca svog doba, prenosi Bi-Bi-Si (BBC)

profimedia

 

Rođen 1949. u Oksfordu, bio je sin romanopisca i pesnika ser Kingslija Ejmisa. Nakon što je diplomirao na Oksfordskom univerzitetu krenuo je očevim stopama svojim prvim romanom Rejčelini zapisi, za koji je 1974. dobio nagradu Somerset Mom. 

Ejmis je bio savremenik drugih proslavljenih pisaca poput Džejmsa Fentona, Salmana Ruždija i Iana Mekjuana.

„On je govorio da ono što želi da uradi jeste da ostavi iza sebe policu sa knjigama – da može da kaže „odavde odavde, to sam ja. Njegov glas je sada utihnuo. Prijateljima će strašno nedostajati. Ali imamo policu," rekao je Ruždi za Njujorker, odajući počast preminulom piscu. 

Ejmisov rad se odlikovao mračnom komičnom tematikom i satirom. Objavio je i dve zbirke kratkih priča, šest knjiga publicistike i memoare Iskustvo 2000. godine. Bio je poznat kao angažovani intelektualac ​​i često kontroverzni komentator aktuelnih stvari i politike.

Preselio se iz Londona u SAD 2012, a njegov poslednji roman, "Inside Story, izašao je 2020. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura