Aktuelno iz kulture

Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju: Poslastica za zaljubljenike u drevne civilizacije

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

20:38

Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju: Poslastica za zaljubljenike u drevne civilizacije
Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju: Poslastica za zaljubljenike u drevne civilizacije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna smotra arheološkog filma, čiji je počasni gost Grčka, a predstavnik Helenska fondacija za kulturu, otvorena je večeras u Narodnom muzeju, gde će trajati do 27. maja.

Na svečanom otvaranju 23. izdanja smotre nastupio je hor Helenske fondacije "Helenofonija", pod vođstvom Nefeli Papoucaki i potom su prikazani filmovi "Povraćaj izgubljenog" i "Dvanaest decenija otkrića".

Pred kratki uvodni nastup hora "Helenofonija", Papoucaki je rekla da ga posvećuju deci, žrtvama nedavnih tragičnih događaja, koji su naveli hor da promeni repertoar ka najtužnijim pesmama.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković istakla je da smotra nije tematski ograničena, i da će u filmovima koji su na programu biti obrađene razne teme iz arheologije i srodnih disciplina.

Upravnik srpskog ogranka Helenske fondacije za kulture Aleksa Petrović, kazao je da dva večerašnja filma predstaviti grčku arhoelogiju, i da će sa ostalim naslovima na smotri prikazati "svu raskoš, ali i teškoće arheološke struke".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Dobrodošlicu je prisutnima poželeo je i drugi sekretar ambasade Grčke Konstantinos Andrulakis, dok je pomoćnica ministarke kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić, otvarajući smotru najavila da će ministarstvo nastaviti da podržava ovu manifestaciju. 

"Povraćaj izgubljenog" Janisa Azvestasa opisuje retku i zanimljivu profesiju konzervatora starina i umetnina, one osobe zaslužne što svi artefakti od milion krhotina u muzejskim vitrinama blješte u novom sjaju.

"Dvanaest decenija otkrića" Nikosa Dajandasa opisuje iskopavanja i arheološki rad Američke arheološke škole u antičkom Korintu, velikom antičkom centru trgovine i grnčarije.

Tokom projekcija u Narodnom muzeju svakog dana od 19.00 sati biće prikazana 22 filma iz Grčke, Italije, Španije, Rusije, Irana i Srbije.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Prema najavi organizatora, izabrani filmovi omogućuju "zaljubljenicima u drevne civilizacije, iščezle kulture i zaboravljene narode, da drugačije sagledaju dragocene spomenike svetske baštine". 

Smotru Narponi muzej realizuje u saradnji sa Helenskom fondacijom za kulturu, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Ruskim geografskim društvom i Kulturnim centrom Islamske Republike Irana.

Smotrom se nastavlja saradnja sa Kulturno-umetničkim programom i Obrazovno-naučnim programom Radio-televizije Srbije, kao i sa Fondacijim "Neozoik“.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu