Aktuelno iz kulture

Ministarstvo kulture: Ulaganja u kinematografiju najviša u poslednjih 20 godina

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2023

-

09:15

Ministarstvo kulture: Ulaganja u kinematografiju najviša u poslednjih 20 godina
Ministarstvo kulture: Ulaganja u kinematografiju najviša u poslednjih 20 godina - Copyright Prinstscreen YouTube/Art Vista, Južni vetar, This and That Productions, Festival autorskog filma

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je saopštenje u kom je ocenilo da su ulaganja u kinematografiju na najvišem nivou u poslednjih 20 godina, kao i da je ova oblast stvaralaštva zahvaljujući podršci Vlade Srbije, dostigla veliki nivo razvoja, koji je prethodne decenije bio nezamisliv.

U saopštenju stoji da se u "poslednjoj deceniji beleži impozantan rast sredstava opredeljenih za kinematografiju, što za snimanje filmova, što za podsticaje investitorima da u Srbiji proizvode audio-vizuelna dela, što je omogućilo da se Srbija nametne kao jedna od najprivlačnijih destinacija u regionu"

"Takođe, to je doprinelo ukupnom razvoju ovog sektora, povećanju broja zaposlenih, pre svega u kulturi i napretku u celini.Istine radi, u 2008. godini Filmski centar Srbije imao je budžet od 36,8 miliona dinara, a 2012. godine još manji - 24,8 miliona dinara. Koliki je napredak ostvaren u toj oblasti govori konstantan rast izdvajanja za film od 2013. godine.  Od 2018. godine do danas godišnji budžet ove ustanove redovno iznosi preko milijardu dinara, odnosno čak 44 puta više nego 2012. godine, ne računajući novac koji se izdvaja iz drugih javnih izvora finansiranja" poručuju iz Ministarstva kulture. 

U saopštenju Ministarstva kulture, navodi se da "u okviru programa jačanja kulturne produkcije i umetničkog stvaralaštva, programske aktivnosti Podrška filmskoj umetnosti i ostalom audio-vizuelnom stvaralaštvu u 2023. godini, za podsticaje investitorima da u Srbiji proizvode audio-vizuelno delo u budžetu Ministarstva kulture izdvojena su sredstva u iznosu od 1,8 milijardi dinara.

Unsplash

 

"Primera radi od 2016. godine, kada su podsticaji uvedeni do danas, 291 investitor je ostvario pravo na podsticaje u iznosu od više od 6,5 milijardi dinara što je blizu 56 miliona evra. Od toga, 45 domaćih investitora povuklo je 1,16 milijardi dinara odnosno blizu 10 miliona evra, dok je 246 stranih investitora ostvarilo pravo na podsticaje u iznosu od 5,38 milijardi dinara ili oko 46 miliona evra" piše u saopštenju Ministarstva kulture i dodaje se da "ovaj program dodele podsticaja u oblasti audiovizuelne proizvodnje, omogućio je da se Republika Srbija, pozicionira kao jedna od najprivlačnijih destinacija u regionu za produkciju audio-vizuelnih dela, što je dovelo do ubrzanog razvoja čitave filmske industrije i osetno većeg angažovanja glumaca i drugih filmskih radnika. 

"Takođe, u poslednje četiri godine, broj zaposlenih u ovoj oblasti porastao je za čak 39 odsto. Pored postojećih konkursa Filmskog centra Srbije, 2019.godine uveden je i poseban konkurs za podršku debitantskim igranim filmovima što ranije nikada nije postojalo, a za proteklih 10 godina digitalizovano je ukupno 28 bioskopskih sala širom Srbije" piše u saopštenju Ministarstva kulture. 

Kako se u saopštenju ističe "Vlada Srbije usvojila je Zakon o filmskom i ostalom audio-vizuelnom nasleđu, kojim se uređuje obavljanje, struktura i organizacija delatnosti zaštite i očuvanja filmskog i ostalog audio-vizuelnog kulturnog nasleđa, kao vrste pokretnih kulturnih dobara".

"Taj zakon je od posebne važnosti jer do sada Srbija nije imala zakon kojim bi se na sveobuhvatan i svrsishodan način uredila zaštita i očuvanje te oblasti. Podsećamo i da nakon dužeg vremenskog perioda, ove godine imamo i predstavnika na filmskom festivalu u Kanu, koji je uvršten u zvaničan takmičarski program, što je upravo rezultat podrške filmskoj umetnosti i planskog ulaganja Ministarstva kulture i Vlade Republike Srbije u domaću kinematografiju", piše u saopštenju.

Komentari (0)

Kultura