Aktuelno iz kulture

Direktor Filmskog centra Srbije : Projekti naših producenata i reditelja predstavljeni u Kanu

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2023

-

11:29

Direktor Filmskog centra Srbije : Projekti naših producenata i reditelja predstavljeni u Kanu
Gordan Matić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Filmskog centra Srbije (FCS) Gordan Matić ocenio je da je da je posao delegacije FCS na Kanskom festivalu bio i da predstave i promovišu srpske filmove u nastajanju, u nadi da će se pojaviti na značajnim filmskim feštama, saopštio je danas FCS.

"Projekti naših producenata i reditelja su takođe predstavljeni u Kanu, sa željom da pronađu međunarodnu podršku i partnere, u čemu smo im mi, nadam se, bar malo pomogli“, rekao je Matić. 

U saopštenju FCS-a se ističe predstavljanje na Kanskom filmskom marketu projekta za novi film Filipa Kovačevića "Absolution".

Kako je navedeno, Kovačevićevu distopijsku naučno-fantastičnu priču je pod naslovom "Deca bogova“ podržao 2021. godine FCS na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Matić je tokom boravka u Kanu posebno izdvojio sastanke Evropske asocijacije filmskih agencija (EFAD), Godišnju skupšinu direktora filmskih fondova i agencijom BPX (Best Practice Experience).

Prema njegovim rečima, najbitnije za producente za buduće filmove su razgovori sa direktorima i selektorima festivala u Veneciji, Torontu, San Sebastijanu, i drugih važnih festivala koji predstoje. 

Iz FCS-a podećaju da je sedam evropskih festivala dokumentarnog filma tradicionalno u Kanu objavilo listu filmova za prestižnu, godišnju nagradu "Doc Alliance Award“, a među 16 nominovanih filmova našla su se i dva filma iz Srbije.

Pored dugometražnog hibridnog filma "Kristina“ Nikole Spasića, na predlog festivala FIDMarseille, tu su i "Prilagođeni“ Dejana Petrovića, koji je nominovan za najbolji kratki dokumentarni film na predlog umetničkog direktora Dokufesta. 

Matić je naveo da je delegacija FCS-a na Kanskom festivalu imala mnogobojne produktivne sastanke.

"Možda su najbitniji sastanci sa kolegama iz drugih filmskih centara, ministarstava i festivala. Istakao bih, pre svega sastanke sa kolegama iz Južne Koreje, zatim sa kolegom iz Francuske, i naravno iz celog regiona jugoistočne Evrope“, istakao je Matić.

Pod okriljem Regionalnog paviljona (South-East European Pavilion) u Kanu su već tradicionalno predstavljene kinematografije Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kipra, Severne Makedonije i Slovenije.

Matić je istakao da je "velika podrška došla od svih kolega za vreme prikazivanja filma Vlade Perišića 'Lost Country'". 

"Bili smo jedina zemlja iz Centralne i Jugoistočne Evrope koja je imala film u zvaničnom programu ovogodišnjeg Kana, što nije mala stvar, a lepa je bila podrška od naših regionalnih partnera“, naveo je Matić.

U Kanu je "Lost Country“ scenariste i reditelja Vladimira Perišića prikazan u okviru "Nedelje kritike“, pritom osvojiviši zvaničnu nagradu "Zvezda u usponu“ koja je pripala mladom glumcu-debitantu Jovanu Giniću.

Osim premijernog filma "Lost Country", na 76. Kanskom festivalu u programskoj celini "Kanski klasici" bila je prikazana i restaurirana verzija "Podzemlja" u režiji Emira Kusturice, filmskog klasika i kanskog pobednika iz 1995. godine.

Komentari (0)

Kultura