Aktuelno iz kulture

Konceptualni umetnik Daren Bejder prodaje svoj umetnički identitet: Kupac će moći da stvara umetnost pod njegovim imenom

Komentari

Autor: Observer

02/06/2023

-

20:20

Konceptualni umetnik Daren Bejder prodaje svoj umetnički identitet: Kupac će moći da stvara umetnost pod njegovim imenom
Konceptualni umetnik Daren Bejder prodaje svoj umetnički identitet: Kupac će moći da stvara umetnost pod njegovim imenom - Copyright Prinskrin/Youtube/Sadie Coles HQ

veličina teksta

Aa Aa

Konceptualni umetnik Daren Bejder, poznat po eksperimentisanju sa konceptom vlasništva, sada je ponudio na prodaju sopstveni umetnički identitet. 

"Bila je ovo dobra vožnja, ali više nemam mnogo toga da kažem o umetnosti", rekao je Bejder, koji se kreativnim izrazom bavio dvadeset godina. 

Srećni kupac koji će postati novi Daren Bejder moći će da ubuduće stvara pod njegovim imenom, a cena tog "brenda" procenjena je na nekoliko miliona dolara. Bejder će mu takođe ustupiti i nekoliko radova, koje će novi nosilac njegovog identiteta moći da koristi ili spali, po želji, što bi mogla otežati činjenica da je većina njegovih dela nematerijalna. 

"Mnogi njegovi radovi su konceptualni, tako da možda ne podležu autorskim pravima", kaže Filipa Lengard, direktorka Centra za zakon, medije i umetnosti Pravnog fakulteta Kolumbija. 

Njegova umetnost se često bavi ugovorima, raspodelom stvari, značenjem i porukama i to kroz koncepte i ideje koji se zapravo ne mogu prodati, kaže pravnica za Observer. 

"Ali sve može da se proda, ako imate kupca spremnog da kupi i prodavca spremnog da proda. Ako neko želi da kupi nešto što je zapravo ništa, ali se zove nečim, onda čestitam obema stranama na razmeni ničega", dodala je Lengard.

Ova ponuda bez presedana otvoriće važna pitanja o brendu i autorskim pravima, kao i tehničke dileme o tome šta znači postati umetnik, kog inače predstavljaju četiri galerije uključujući uglednu "Endrju Kreps" galeriju na Menhetnu. 

"Mi smo na neistraženoj teritoriji. Nikad nisam radio nešto ovako", rekao je Kreps za Observer, dodajući da još pokušava da pronikne u ovaj koncept.

"Teoretski zvuči divno - voleo bih da nastavim da radim sa Darenom Bejderom", dodao je Kreps. 

Bejder, koji se takođe bavi i književnošću, tvrdi da će napustiti svet umetnosti i vratiti se pisanju.

Više detalja o ovom aranžmanu biće poznato kada Bejder objavi ugovor za ponuđenu prodaju, koji je napisao advokat i umetnik Dejvid Stejner.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura