Aktuelno iz kulture

Zavirite iza vitrina novog muzeja u Madridu: Vekovima prikupljano blago kraljevske porodice uskoro pred publikom

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

07:54

Zavirite iza vitrina novog muzeja u Madridu: Vekovima prikupljano blago kraljevske porodice uskoro pred publikom
Zavirite iza vitrina novog muzeja u Madridu: Vekovima prikupljano blago kraljevske porodice uskoro pred publikom - Copyright Tanjug AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Novi muzej s impresivnom blagom koje su španski monarsi prikupili tokom proteklih pet vekova ovog meseca otvara vrata u Madridu.

Smeštena nasuprot palate, Kraljevska galerija se otvara 29. juna, prenose španski mediji. U novom muzeju će moći da se vide slike, tapiserije, nameštaj i raskošne kočije. Većinu od 650 eksponata javnost nije imala priliku nikada da vidi.

Tanjug AP/Manu Fernandez

Tapiserija "Vrt uživanja" 

Neka dela su bila smeštena u brojnim istorijskim mestima širom Španije. 

Tanjug AP/Manu Fernandez

Poliptih Izabele I od Kastilje, Huan Flandes

Među remek delima kolekcije naći će se slika Diega Velaskeza s konjem bez jahača koji se propinje. "Beli konj" je poslednj put prikazan javnosti 2015. na privremenoj izložbi u Parizu. 

Tanjug AP/Manu Fernandez

"Beli konj" (1653), Dijego Velaskez

Pokraj slike će biti velika tapiserija iz 16. veka koju je nekad posedovala španska kraljica Izabela i koju je ministarstvo kulture u februaru kupilo za milion evra.

Tanjug AP/Manu Fernandez

 

Ideja o osnivanju muzeja u kom bi bila izložena raskošna kraljevska kolekcija originalno je nastala još tridesetih godina, ali je planove poremetio Španski građanski rat i teške godine koje su usledile pod Frankovom diktaturom. 

Tanjug AP/Manu Fernandez

Mavarski zid iz 9. veka sada se može videti unutar galerije

Uprkos tome što je vlada još 1998. godine dala zeleno svetlo za projekat vredan 162 miliona evra, realizacija je kasnila gotovo četvrt veka, jer je na mestu planirane gradnje pronađen deo arapskog zida iz devetog veka, posle čega je usledila svetska finansijska kriza 2008. 

Tanjug AP/Manu Fernandez

Fontana "Fuente del Aguila"

Sada se međutim, ubrzano radi na pripremama za otvaranje galerije, u kojoj će biti izložena dela iz 19. kraljevskih palata i deset manastira koji su pod patronatom institucije "Patrimonio Nacional".

Tanjug AP/Manu Fernandez

"Sveti arhangel Mihailo ubija đavola" (1692), skulptura Luize Roldan

Ana de la Kueva, predsednica te organizacije koja brine o baštini Španije, nada se da će milion i po ljudi koliko poseti kraljevsku palatu svake godine, uskoro dolaziti i u galeriju. Kako bi im postavku učinili prijemčivijom, jednu trećinu od preko 600 eksponata redovno će rotirati. 

Tanjug AP/Manu Fernandez

Kraljevske kočije iz perioda između 1670. i 1680. godine

"Galerija će prikazati sve što imamo u 'Patrimonio Nacional'. Pored arhitekture, galerija će omogućavati brz, lagan i vrlo atraktivan pregled španske baštine i raznovrsnosti njene kolekcije", rekla je De la Kueva za Gardijan.

Komentari (0)

Kultura