Aktuelno iz kulture

Netrebko, Ejvazov i Lučić oduševili prve večeri Belgrade River Festa

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

09:11

Netrebko, Ejvazov i Lučić oduševili prve večeri Belgrade River Festa
Netrebko, Ejvazov i Lučić oduševili prve večeri Belgrade River Festa - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Prve večeri Belgrade River Festa nastupili su sopran Ana Netrebko, tenor Jusif Ejvazov i bariton Željko Lučić, u pratnji Simfonijskog orkestra i hora Radio-televizije Srbije.

Koncert na platou ispred zdanja Geozavoda, okončan je višeminutnim ovacijama za troje pevača i ostale muzičare, kojima je dirigovao Mikelanđelo Maca, a veče je krunisano izlaakom na bis i vatrometom. 

Pozdravljeni burnim aplauzom ispunjenog gledališta, Netrebko, Ejvazov i Lučić su nastup počeli zajedničkim izvođenjem arije "Libiamo ne' lieti calici" iz opere Travijata Đuzepea Verdija. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Tokom večeri trio je zajednički ukrstio glasove i u ariji "Tace la Notte..." iz Verdijevog "Trubadura" i u "Non ti scordar di me" Ernesta de Kurtisa i Domenika Furna, dok su supružnici Netrebko i Ejvazov podelili pozornicu u "Gia nella notte densa" iz Verdijevog "Otela".

Netrebko je u solo tačkama pokazala zašto je veliko ime svetske operske scene, koje tri decenije nastupa na najprestižnijim pozornicama planete i po mnogima je najmoćniji ženski glas današnjice. 
Posetioci "Belgrejd river festa" imali su priliku da uživaju u njenim izuzetnim glasovnim veštinama u arijama poput "Ambizioso spirito tu sei Machbetto!...Vieni, t'affretta" iz Verdijevog "Magbeta" ili "Vissi d'arte" iz opere "Toska" Đakoma Pučinija.

Uz to što je podelio sa Netrebko "Lippen Schweigen" iz opere "Vesela udovica" Franca Lehara, Lučić je otpevao sam "Finch'han dal vino" iz Mocartove opere "Don Đovani", kao i Verdijev "Alzati!...Eri tu, che macchiavi quell'anima" iz "Bala pod maskama".     

Ejvazov je izveo "E la solita storia del pastore (Lamento di Federico) iz opere "Arlezijanka" Frančeska Čilea, kao i "Mamma, quel vino e generoso" iz "Kavalerije rustikane" Pjetra Maskanja.

Na kraju programa, Ejvazov je otpevao čuvenu Pučinijevu ariju "Nessun dorma" iz Travijate.
Koncertu je, među brojnim poznatim ličnostima, prisustvovala i ministarka kulture Maja Gojković. 
Druge večeri Belgrade River Festa, 22. juna nastupiće muzičarka Jasmin Levi.

Komentari (0)

Kultura