Aktuelno iz kulture

Filmski hitovi pod vedrim nebom: Zeleni bioskop Slobodne zone od kraja juna u Novom Sadu, Mokrinu i Sremskim Karlovcima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2023

-

11:27

Filmski hitovi pod vedrim nebom: Zeleni bioskop Slobodne zone od kraja juna u Novom Sadu, Mokrinu i Sremskim Karlovcima
Filmski hitovi pod vedrim nebom: Zeleni bioskop Slobodne zone od kraja juna u Novom Sadu, Mokrinu i Sremskim Karlovcima - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nakon pilot projekta prošle godine koji je imao 2.000 posetilaca, Zeleni bioskop Slobodne Zone vraća se i ovog leta. Tokom jula i avgusta publika će imati priliku da u bioskopima na otvorenom pogleda filmove na tri različite lokacije: u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Mokrin Hausu u Mokrinu i Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

"Filmski festival Slobodna zona kroz ovaj projekat želi da doprinese u ukazivanju na ekološke globalne i lokalne probleme, kao i u pronalaženju potencijalnih rešenja i mogućih primera dobre prakse. Kroz pažljivo odabrane filmove otvaraju se pitanja o različitim aktuelnim eko temama kako bi posetioci bolje razumeli koji su uzroci i posledice globalne krize i kako bi bili motivisani da preuzmu inicijativu i angažovano učešće u okviru svojih lokalnih zajednica", stoji u saopštenju organizatora.

Zeleni bioskop počinje domaćom premijerom filma "El Eko", koji je ove godine osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Berlinalu. "El Eko" je priča o ehu onoga što leži u duši, o toplini i utočištu koje pružaju oni oko nas, o surovosti prirode, buntovništvu i odrastanju. U udaljenom meksičkom selu koje postoji van vremena, deca se brinu o životinjama i svojim starima, uče da razumeju smrt i ljubav iz svake izgovorene i prećutane reči svojih roditelja. 

Očekuje nas i projekcija filma "Alkaras" koji je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu 2022. godine. Otkad pamte, porodica Sole je svako leto provodila berući breskve u Alkarasu, malom katalonskom selu. Ali, suočeni sa deložacijom, shvataju da bi im ovogodišnji rod mogao biti poslednji.

Promo

Iz filma "Alkaras"

Novi planovi, koji uključuju seču drveća breskve i postavljanje solarnih panela, izazivaju razdor u ovoj velikoj porodici. Po prvi put se suočavaju sa neizvesnom budućnošću i rizikuju da izgube više od svog voćnjaka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura