Aktuelno iz kulture

Film o "ocu atomske bombe" mnogo pre Holivuda sniman u Beogradu: Zaboravljeni "Slučaj Openhajmer" Arsenija Jovanovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

26/07/2023

-

20:09

Film o "ocu atomske bombe" mnogo pre Holivuda sniman u Beogradu: Zaboravljeni "Slučaj Openhajmer" Arsenija Jovanovića
Film o "ocu atomske bombe" mnogo pre Holivuda sniman u Beogradu: Zaboravljeni "Slučaj Openhajmer" Arsenija Jovanovića - Copyright Printscreen YouTube/Universal Pictures, Full HD domaći filmovi

veličina teksta

Aa Aa

Dok novi film Kristofera Nolana "Openhajmer" osvaja bioskopske blagajne širom sveta, mnogi su zaboravili da je priča o "ocu atomske bombe" već ekranizovana i to u bivšoj Jugoslaviji.

Čuveni televizijski reditelj, kompozitor i bivši dugogodišnji upranik Narodnog pozorišta Arsenije Jovanović režirao je tv dramu "Slučaj Openhajmer" u kom je glavna uloga bila poverena Branku Pleši. 

Umesto da govori o celokupnom životu naučnika koji je ušao u istoriju, Jovanović se usredsredio samo na sudski proces koji se 1953. vodio protiv njega zbog sumnji da je bio u sprezi sa komunističkim pokretom. 

Istraga koja se protiv njega vodila u zloglasno vreme antikomunističke histerije i "lova na veštice" u doba senatora Mekartija, svedočanstvo je o velikoj moralnoj i psihološkoj dilemi u kojoj su se nalazili naučnici te epohe, a ovekovečena je i u novom filmu. 

Inače, Jovanović je odabrao baš taj segment iz biografije Openhajmera, jer je to bio deo serijala sudskih drama, u kojima je rekonstruisao različite slučajeve iz bliže ili dalje prošlosti, pa su tako u okviru njega prikazani i "Li Harvi Osvald", "Paljenje Rajhstaga", "Sarajevski atentat" i "Zašto je pucao Alija Alijagić".

Mnogo pre nego što će specijalizovane kablovske televizije, a kasnije i Netfliks popularizovati ovaj žanr, jugoslovenska publika gledala je ekranizacije suđenja, kakve su podjednako zanimljive široj javnosti, kao i stručnjacima za film i pravo.

"Slučaj Openhajmer" snimljen je po scenariju nemačkog pisca Hainara Kipharta, a premijerno je prikazan 1970. godine na RTV Beograd. Pored Pleše, uloge u ovom filmu su ostvarili i Svetolik Nikačević, Predrag Tasovac, Janez Vrhovec, Petar Banićević, dok je muziku komponovao legendarni Radomir Mihailović Točak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura