Aktuelno iz kulture

Škotskoj rediteljki Lin Remzi pripalo "Počasno Srce Sarajeva"

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

12:36

Škotskoj rediteljki Lin Remzi pripalo "Počasno Srce Sarajeva"
Lin Remzi - Copyright AP/Berenice Bautista

veličina teksta

Aa Aa

Škotskoj rediteljki, scenaristkinji i producentkinji Lin Remzi biće uručeno "Počasno Srce Sarajeva" na 29. Sarajevo film festivalu, koji će biti održan od 11. do 18. avgusta, saopštili su danas organizatori.

Remzi će priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti uručeno 16. augusta, nakon čega će biti prikazan njen film "Zaista, nikad nisi bio ovde" sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi, saopštio je festival.

"Remzi se smatra jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorki koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji", naveli su iz Sarajevo film festivala. 

Nakon nekoliko kratkometražnih ostvarenja, Remzi je debitovala filmom "Rat Catcher" (1999) na Kanskom festivalu,  gde je osvojila "Posebno priznanje".

Sledeći "Morvern Callar" je 2002. u programu "Directors' Fortnight" osvojio Nagradu mladih za najbolji strani film, dok je treći igrani film Remzi "Moramo da razgovaramo o Kevinu" (We Need To Talk About Kevin) bio je jedini britanski film nominovan za "Zlatnu palmu" 2011. godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura