Aktuelno iz kulture

Film "Čuvari formule" osvojio dve nagrade na festivalu u Lokarnu

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

11:58

Film "Čuvari formule" osvojio dve nagrade na festivalu u Lokarnu
Film "Čuvari formule" osvojio dve nagrade na festivalu u Lokarnu - Copyright Tanjug/AP/Jean-Christophe Bott/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" osvojio je dve nagrade na upravo završenom filmskom festivalu u Lokarnu, saopštili su producenti.  

Tokom jučerašnjeg dana, reditelju Draganu Bjelogrliću je uručena nagrada "Varajati" za najbolji film u selekciji Piaca Grande, baš kao i priznanje "Zeleni leopard", koje se dodeljuje filmovima sa naupečatljivijom porukom.

Film "Čuvari formule" koji je u Lokarnu imao svoju svetsku premijeru, jedini je koji odnosi dve nagrade sa ovog festivala, a ujedno je i prvi regionalni film koji je bio prikazan u selekciji Piaca Grande.

Film koji govoru o humanosti i empatiji, istinita priča o decenijama skrivanom akcidentu u Vinči 1958. godine, ostavio je veliki i snažan utisak na stručni žiri festivala, baš kao i na kritičare prestižnog magazine Varajati.  

Ekipa filma "Čuvari formule", pokloniće se naredne nedelje mnogobrojnoj publici na regionalnoj premijeri u okviru glavnog programa 29. Sarajevo Film Festivala.

Ovu filmsku priču, rađenu po romanu profesora Gorana Milašinovića, kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića.

U naslovnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić, kao i francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. 

Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. 

Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu