Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba o umetniku Petru Zariću: Vrhunski majstor koji je postepeno prolazio put svog razvoja

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

23:56

Otvorena izložba o umetniku Petru Zariću: Vrhunski majstor koji je postepeno prolazio put svog razvoja
Otvorena izložba o umetniku Petru Zariću: Vrhunski majstor koji je postepeno prolazio put svog razvoja - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Petar Zarić: Stručno crtanje i detaljisanje, Obrada drveta, Unutrašnja arhitektura u drvetu" otvorena je večeras u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu i trajaće do 1. septembra. 

Izložba je realizovana povodom 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti velikog umetnika, dizajnera, arhitekte Petra Zarića (1902-1972), pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Tokom rada na obnovi Centralne kule Starog sajmišta, Zavod za zaštitu spomenika je stupio u kontakt sa potomcima Petra Zarića, što je označilo početak rada na budućoj izložbi.

U bogatoj zaostavštini je sačuvan i album sa fotografijama koje je umetnik lično snimio pri uređenju enterijera Centralnog paviljona i Zadužbine Nikole Spasića, u kompleksu novoizgrađenog Beogradskog sajma 1937. godine.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, svečano je otvorio izložbu. Zaključio je da će predložiti da se jedna ulica u rodnom Valjevu umetnika nazove po Petru Zariću.

Direktorka Muzeja primenjene umetnosti Biljana Jotić zahvalila se autorkama izložbe što su uspele da izvedu na videlo neka zaboravljena dela koja puno govore o Petru Zariću, te podsetila da je ova institucija - MPU matična na polju arhitekture.

Zavod za zaštitu spomenika kulture predstavlja do sada nepoznati stvaralački opus ovog autora: skice, projekte i fotografije radova, komade nameštaja i druge elemente enterijera. 

Direktorka Zavoda Olivera Vučković je navela da će se publika najbolje kroz ovu izložbu i katalog upoznati i uveriti koliko je bio plodan autor Zarić i koliko je značajnih dela stvorio.

Izložba predstavlja svestranu ličnost Zarića  - veštog crtača, maštovitog kreatora u drvetu, pronalazača i profesora na Akademiji primenjene umetnosti u Beogradu. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Glavni urbanista srpske prestonice Marko Stojčić je ocenio da je "Petar Zarić postavio kamen temeljac dizajna u Srbiji" i da zahvaljujući ovoj bogatoj izložbi, posetioci mogu donekle shvatiti kako je to biti dizajner enterijera u to doba.

Autori izložbe i kataloga su - Snežana Negovanović ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Dobrila Ivanić Zdravković, unuka Petra Zarića. 

Izložba koja zauzima kompletne prostorije prizemlja u Muzeju je podeljena u četiri posebne tematske celine ili poglavlja stvaralaštva Zarića: "Saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom: izrada ikonostasa i crkvenog nameštaja", "Stručno zanatsko crtanje", "Fotografije Beogradskog sajma (izgrađen 1937)" i "Izrada nameštaja", gde su izloženi originalni komadi nameštaja iz kreativnosti ovog umetnika.

Zarić je tokom karijere uređivao mnoge izložbene prostorije naših sajmova u zemlji i inostranstvu, kreirao i izrađivao nameštaj.

Evropska komisija je proglasila ovu godinu za Evropsku godinu veština (European Year of Skills) koja je zvanično počela 9. maja, stavljajući upravo veštine u centar interesovanja, i time ova izložba nudi niz ideja i rešenja razvoju zanatstva i veština za nove potrebe danas. 

Glumac Aleksandar Dunić, član Pozorišta na Terazijama, čitao je u dva navrata biografiju i zanimljivosti iz života Petra Zarića, koji je završio nižu osnovnu školu, realnu gimnaziju i stolarski zanat u rodnom Valjevu.

Onda je u godinama između dva svetska rata nastavio usavršavanje na više stručnih škola u inostranstvu - Hajdelbergu i Nirnbergu (Nemačka), Hradec Kralovu (tadašnja Čehoslovačka). 

U Beogradu, Zarić je napravio kuću i stolarsku radionicu u kojoj je stvarao celog radnog veka: Petar M. Zarić, mebl-arhitekta i umetnički stolar, Zvečanska 12.

U Školi za primenjenu umetnost, kasnije Akademija za primenjenu umetnost, Petar Zarić je počeo da radi 1947. na Katedri za arhitekturu i dizajn, kao predavač predmeta  "Stručno crtanje i detaljisanje i Tehnologija drveta", do odlaska u penziju 1965. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura