Aktuelno iz kulture

Bugarsko selo postalo centar ulične umetnosti: U Starom Železaru na muralima prostor dele izmišljeni i stvarni moćnici

Komentari

Autor: Euronews

16/08/2023

-

23:45

Bugarsko selo postalo centar ulične umetnosti: U Starom Železaru na muralima prostor dele izmišljeni i stvarni moćnici
Bugarsko selo postalo centar ulične umetnosti: U Starom Železaru na muralima prostor dele izmišljeni i stvarni moćnici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Selo koje ima samo 400 stanovnika - Staro Železare u Bugarskoj - transformisano je u pravu galeriju pod vedrim nebom, nakon što su fasade kuća ukrašene neobičnim muralima. Motivi su raznoliki i spajaju stvarni svet, istoriju i maštu. Nije neobično videti na istom mestu Vladimira Putina, Fidela Kastra i Kung Fu Pandu, a zid dele i Bitlsi i Džo Bajden.

Svakog leta umetnici dolaze u ovo selo i stvaraju nove slike inspirisani svetskim vestima i kulturom - kako iz prošlosti, tako i iz sadašnjosti. 

AP/Valentina Petrova

 

Projekat je organizovao poljsko-bugarski umetnički par Kaatarzina i Vencislav Pirjankov uz pomoć svojih studenata iz Poznana u Poljskoj.

AP/Valentina Petrova

 

Geri Katel, jedan je od njih, a za Euronews kaže da se divi ovoj inicijativi.

AP/Valentina Petrova

 

"Mislim da je Venci (Vencislav Pirjankov) došao na odličnu ideju da u tom selu uradi nešto drugačije. I tako, mi studenti umetnosti ovde dolazimo da nešto naučimo i imamo zidove za slikanje, a selo ima nešto što privlači ljude da mu dođu", kaže on.

profimedia

 

Umetnica i kustoskinja Katarzina Pirjankov kaže da je njena porodica želela da prikaže ideju globalizovanog sveta, gde baka iz bugarskog sela može da sedi pored svetskog lidera. 

profimedia

 

"Mnogi ljudi ovde u selu i u drugim selima, izađu ispred kuća popodne i sede na klupama, čekajući da neko prođe i da malo porazgovaraju. Odlučili smo da simbolično pozovemo da dođu i neke važne ljude iz sveta politike, kulture i neke zvezde, i da posede na tim klupama", kaže Pirjankov za Euronews.

Komentari (0)

Kultura