Aktuelno iz kulture

Publika odabrala najbolja ostvarenja Sarajevo Film Festivala: Najviše glasova osvojili "Čuvari formule" i "Frust"

Komentari

Autor: Klix.ba

22/08/2023

-

11:01

Publika odabrala najbolja ostvarenja Sarajevo Film Festivala: Najviše glasova osvojili "Čuvari formule" i "Frust"
Publika odabrala najbolja ostvarenja Sarajevo Film Festivala: Najviše glasova osvojili "Čuvari formule" i "Frust" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Publici 29. izdanja Sarajevo Film Festivala najviše su se svideli filmovi "Čuvari formule" i "Poljubite budućnost" kao i pretpremijera serije "Frust".

Prema glasovima publike, najbolja ostvarenja 29. Sarajevo Film Festivala su: u kategoriji igranog filma, "Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, s prosečnom ocenom 4,955.

Ostvarenje prati grupu naučnika u Institutu Vinča, koja u jeku hladnoratovske krize sprovodi tajni projekat. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku "Kiri" u Parizu.

Najbolji dokumentarni film je "Poljubite budućnost" Nenada Čičina-Šaina, s prosečnom ocenom 4,917, prenosi Klix.ba.

Promo/Firefly Productions

 

Reč je o dokumentarcu zasnovanom na događajima s kraja rata u bivšoj Jugoslaviji, kada je humanitarac Bil Karter odlučio da usred opsade Sarajeva privuče pažnju svetske javnosti na balkansku krizu uz pomoć grupe U2. Bend je prihvatio tu ideju i tokom leta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja prenosila je intervjue s građanima Sarajeva. Nakon rata, bend je 23. septembra 1997. godine održao koncert u Sarajevu, a frontmen Bono Voks bio je gost iznenađenja na ovogodišnjem Sarajevo Film Festu.

Najbolja serija u programu "Pretpremijere serije" je "Frust" kreatora Srđana Vuletića i Gabora Kriglera, u režiji Danisa Tanovića, s prosečnom ocenom 4,700.

Crna komedija s primesama trilera govori o neuspešnom mladom piscu Vedranu, koji se bori da dobije bilo kakvu pažnju ili uvažavanje. Kada slučajno ubije kriminalca koji teroriše njegovo naselje, iako ne otkriva svoj pravi identitet, biva proglašen za pravednog osvetnika i preko noći postaje lokalni superstar. Svestan da je dovoljan samo jedan čovek da pokrene revoluciju - donosi odluku koja mu menja život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu