Aktuelno iz kulture

Film "Maestro": Ko je bio Leonard Bernstajn kom je Bredli Kuper posvetio svoje novo ostvarenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

22/08/2023

-

22:46

Film "Maestro": Ko je bio Leonard Bernstajn kom je Bredli Kuper posvetio svoje novo ostvarenje
Film "Maestro": Ko je bio Leonard Bernstajn kom je Bredli Kuper posvetio svoje novo ostvarenje - Copyright Tanjug AP/AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Život i delo legendarnog kompozitora Leonarda Bernstajna tema su novog filma "Maestro" u kom Bredli Kuper igra glavnu ulogu, ali potpisuje i režiju, scenario i produkciju. Jedno od najznačajnijih imena u istoriji klasične muzike za života je stekao 16 Gremi nagrada i predvodio jedan od najvećih orkestara sveta - Njujoršku filharmoniju, ali je imao podjednako uzbudljiv i neobičan privatan život, vredan ekranizacije.

Pijanista, kompozitor i dirigent svetskog glasa

Bernstajn je potekao iz jevrejske porodice koja je emigrirala u Sjedinjene Američke Države iz grada Rivne koji se nalazi na današnjoj teritoriji Ukrajine. Rođen je u Lorensu u Masačusetsu, a na insistiranje dede i babe dobio je ime Luis. Međutim, roditelji su ga zvali Leonard i nedugo nakon 18. rođendana promenio je ime i pred zakonom.

Studirao je najpre na Harvardu, gde je diplomirao u oblasti umetnosti 1939, a zatim na Muzičkom institutu Kertis, jednom od vodećih svetskih konzervatorijuma.

Iako je proslavljen kao dirigent i kompozitor, bio je i izvanredan pijanista. Od desete godine svirao je klavir kod svoje tetke Klare, jer se otac u početku nije slagao s tim da se on posveti muzici. Na Harvardu je svirao na prezentacijama nemih filmova Filmskog društva i u jednom periodu nastupao u studentskom Gli klubu.

Učio je klavir i na Kertisu, gde je bio u klasi Izabele Vengerove, jedne od osnivača tog instituta.

Jedan je od retkih dirigenata koji je dirigovao sa klavira, a kao jedan od njegovih najlepših nastupa često se navodi Geršvinova "Rapsodija u plavom" sa Njujorškom filharmonijom 1976.

Takođe je prvi Amerikanac koji je dirigovao u milanskoj La Skali i prvi koji je uveo muziku Gustava Malera u mejnstrim. Snimio je sve njegove simfonije dva puta, a ti snimci postali su poznati kao Bernstajn-Malerov ciklus.

Pored 16 Gremi nagrada, osvojio je i sedam Emi nagrada, dva "Tonija" i Priznanje Kenedi centra.

Maestrov privatni život

Novi film "Maestro" bavi se i privatnim životom Bernstajna i jednim delom dotiče pitanja njegove seksualnosti. Naime, iako je bio oženjen Felisijom Montealegre, imao je i muškog ljubavnika, što je njegova supruga znala.

profimedia

Keri Maligan i Bredli kuper kao Leonard Bernstajn i Felisija Montealegre

Iza njih su ostala pisma, u kojima su otvoreno komunicirali o tome. U jednom od njih, Montealegre, koja je bila glumica poreklom iz Kostarike, piše: "Ti si homoseksualac i možda se nikad nećeš promeniti".

Uprkos tome, voleli su se i imali troje dece Džejmija, Aleksandra i Ninu. Felisija je umrla 12 godina pre njega od karcinoma pluća, a Bernstajn je sahranjen pored nje na Grinvud groblju u Bruklinu.

Prema njegovom biografu, veliki kompozitor na večni počinak poneo je u džepu note Malerove Pete simfonije, komadić ćilibara, srećni novčić, primerak "Alise u zemlji čuda" i dirigentsku palicu.

Bura zbog Bredlijevog nosa

Film "Maestro" o Bernstajnovom životu nedavno je izazvao kritike jednog dela javnosti koji je smatrao uvredljivim to što je Bredli Kuper u ulozi kompozitora nosio veštački nos. Neki su to smatrali ruganjem Jevrejima, ali su u njegovu odbranu stali Bernstajnovi potomci. 

Tanjug AP/Netflix via AP, left, and AP Photo

Bredli Kuper i Leonard Bernstajn

"Bredli je odlučio da koristi veštački nos kako bi povećao sličnost, i to nam je sasvim u redu. Takođe smo sigurni da i naš tata ne bi imao ništa protiv", navela su Bernstajnova deca u izjavi.

Dodali su da su bili uključeni u svaki korak snimanja filma o njihovom ocu.

"Svaka oštra pritužba u vezi sa ovim pitanjem deluje nam pre svega kao neiskren pokušaj da se uspešan čovek potkopa, a tako nešto se dešavalo i našem ocu", dodaje se.

Film je prvobitno trebalo da režira Spilberg

Stiven Spilberg je ranije trebalo da režira ovaj film i čak je angažovao Kupera da igra u njemu, ali je tada glumac imao drugačije planove.

"Rekao sam Spilbergu: 'Oduvek sam osećao da mogu da igram dirigenta, ali moram da istražim materijal i vidim da li mogu da napišem film i da ga režiram. Da li bi me pustio da to uradim?'", ispričao je glumac ranije za Variety.

Tanjug/AP/Jason McDonald/Netflix

Bredli Kuper izgleda neprepoznatljivo kao Leonard Bernstajn

"Stiven ima mnogo interesovanja. On će odabrati jednu stvar, a sve ostale će biti na čekanju. Mislim da je znao da duže vreme neće moći da radi na tom filmu i bio je dovoljno ljubazan da ga ponudi meni. To je ono što radim u protekle četiri i po godine", dodao je Kuper.

Prvi film koji je Kuper režirao - "Zvezda je rođena" - u kom je i glumio zajedno sa Lejdi Gagom, zaradio je više od 436 miliona dolara na blagajnama širom sveta i dobio osam nominacija za Oskara, uključujući onu za najbolji film.

Komentari (0)

Kultura