Aktuelno iz kulture

“Kvartet Rocher” i “Madam Di Bari” otvorili 10. multimedijalni festival "Zemun Fest"

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

23:44

“Kvartet Rocher” i “Madam Di Bari” otvorili 10. multimedijalni festival "Zemun Fest"
Svečano otvoren jubilarni „Zemun fest” - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Multimedijalni festival “Zemun Fest” jubilarni 10. put svečano je otvoren večeras u Zemunskom parku koncertom filmske muzike sastava “Kvartet Rocher” i premijerom francuskog filma “Madam Di Bari” sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi.

Ceremonija otvaranja podrazumevala je obraćanje predstavnika festivala i specijalnih gostiju.
Selektor Vuk Savić detaljno je predstavio program manifestacije i podsetio da je veliki broj različitih sadržaja spreman za pet dana trajanja fešte.

Beoinfo

 

Tako će muzički deo na Zemunskom keju kod restorana "Venecija" biti u znaku samostalnih koncerata popularnih beogradskih rok sastava “Van Gogh”, "Partibrejkers" i "YU Grupe", uz bend "Red Danger".

Savić je najavio i Festival studentskog filma u okviru Zemun Festa kroz projekcije kratkih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih ostvarenja budućih mladih nada.

Od gostiju večeras su bili prisutni Petar Ristovski, reditelj TV serije "Tunel" koja će zatvoriti festival 27. avgusta sa dve epizode; Zoran Kostić Cane, pevač i lider benda "Partibrejkers"; Žika Jelić iz "YU Grupe" i drugi dramski i muzički umetnici, kao i predstavnici opštine Zemun. 

Nikola Raičević iz Odbora "Zemun Festa" otkrio je da je uveliko pokrenuta peticija za osnivanje Kulturnog centra u Zemunu, što je velika potreba opštine da se stvori kulturno mesto kao nasleđe za nove autore, filmadžije, slikare, ulične umetnike, muzičare.

Predsednik opštine Zemun Žarko Dronjak je ovaj festival nazvao prestonicom kulture tokom pet dana, dodajući da je Zemun Fest za 10 godina postojanja prerastao manifestaciju filma, kada je počeo kao bioskop na otvorenom, i da se "proširio na festival muzike i porodice".

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević svečano je otvorio festival kratkim prigodnim govorom i poručio publici da uživa besplatno u programu manifestacije.

Kvartet Rocher je održao koncert filmske muzike sa instrumentalnim i vokalnim kompozicijama. 

Na repertoaru su bile čuvene numere kao prava istorija svetske i domaće kinematografije - teme iz filmova "Pink Panter" autora Henrija Mancinija iz istoimenog filma (1963) Blejka Edvardsa, legendarnog gangsterskog epa "Kum" (1972) Frensisa Forda Kopole, po romanu Marija Puza, na muziku Nina Rote.

Beoinfo

 

Set lista je obuhvatila filmove i TV serije - "Balkan Ekspres" (1983) Branka Baletića, nedavno preminulog kompozitora Zorana Simjanovića, "Otpisani"/ "Povratak otpisanih" Aleksandra Đorđevića i kompozitora Milivoja Miće Markovića, muziku iz ruskog filma "Cigani lete u nebo" (1976), "Gipsy Song" Vlatka Stefanovskog iz makedonskog filma "Gipsy Magic" (1998) Stoleta Popova.

Izvorne ili starogradske pesme su takođe predstavljene - "Niška Banja, topla voda" (1927) Dušana Cvetkovića - Čika Duce, romska himna "Đelem, Đelem" koja je proslavila Oliveru Katarinu u filmu "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića i "Rasti, rasti moj zeleni bore" (stara narodna pesma iz 19. veka).

Za sam kraj Kvartet Rocher je odsvirao i otpevao prigodnu numeru "A sad adio" preminulog kompozitora Vojkana Borisavljevića, iz antologijske TV serije "Vruć vetar" (1980) iz pera scenariste Siniše Pavića.

Dvočasovni francuski film "Madam Di Bari" francuske rediteljke i glumice Majven sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, posle otvaranja na Kanskom festivalu 2023. imao je večeras srpsku premijeru na Zemun Festu.

Šesti igrani film rediteljke i glumice Majven Le Besko donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV i gospođe Di Bari, koju je doveo u Versajski dvorac kako bi živela blizu njega, iako nije bila plemićkog porekla.

Publika Zemun Festa će sutra gledati dugometražni dokumentarni film “YU grupa - Trenutak sna” Darka Lungulova, koji je sniman sedam godina, a osvojio je Glavnu nagradu “Gran Pri” na Martovskom festivalu 2023. u MTS Dvorani, gde je imao svetsku premijeru na 51. FEST-u. 

Zemun Fest se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Zemun. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu