Aktuelno iz kulture

Kako političari koriste popularne pesme u kampanjama: Eminemov hit "Lose Yourself" inspirisao i republikance i demokrate

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2023

-

23:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Republikanski predsednički kandidat Vivek Ramasvami, koji je privukao veliku pažnju javnosti zbog improvizacije Eminemove pesme "Lose Yourself", više neće izvoditi pesme tog repera tokom svoje kampanje. Nakon što je muzičar tražio od organizacije za prava izvođača BMI da se zabrani upotreba njegovih pesama u političke svrhe, Ramasvami je izjavio da će poštovati želje repera.

profimedia

 

 

"Mislim da ću poštovati njegove želje, ali bih samo rekao: Hoće li pravi Slim Šejdi, molim vas, ustati?", rekao je Ramasvami, citirajući jednu od Eminemovih pesama, tokom intervjua za Andreu Mičel.

Ramasvami je tada objasnio da mu se reperova poruka protiv establišmenta dopala i da mu želi sve najbolje.

"Eminem je nekada bio momak koji se zapravo suprotstavljao establišmentu i govorio stvari koje establišment nije želeo da on kaže. Mislim da se moji politički stavovi mogu razlikovati od njegovih, jer ljudi menjaju tokom života, ali imam nadu za njega da će jednog dana ponovo otkriti odmetnika u sebi koji ga je učinio velikim i navijam za takav uspeh u njegovom životu", dodao je političar.

 

Pravno gledano, američkim političarima nije uvek potrebna direktna dozvola umetnika da njihove pesme koriste tokom svojih mitinga i skupova. Njihovi timovi mogu otkupiti licencirane pakete od organizacija za muzička prava kao što su BMI i ASCAP, što im daje mogućnost da legalano puštaju i više od 20 miliona popularnih pesama, a ako se neki muzičar s tim ne slaže, mora da šalje direktan dopis tim organizacijama. Pre Eminema, to su uradili i Rolingstonsi, a uoči izbora 2016. i 2020. svoje pesme su iz republikanskih kampanja povukli Adel, Nil Jang, Fil Kolins i legati Toma Petija i Prinsa.

Zanimljivo je da je Eminem prethodno dozvolio aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu da tokom svoje kampanje 2020. upotrebi upravo pesmu "Lose Yourself" u svojoj 45 sekundi dugoj reklami nazvanoj "One Opportunity".

Reper je tada takođe postavio video kampanje na svom ličnom Tviter nalogu, što je podstaklo spekulacije da je blizak Demokratskoj stranci.

Ko je Vivek Ramasvami?

Vivek Ramasvami ima 38 godina i do sada nije bio u politici. Inače je biznismen u IT sektoru i pozicionirao se kao autsajder spreman da razradi agendu bivšeg predsednika Trampa "Amerika na prvom mestu".

Sin je indijskih imigranata, a u konzervativnim krugovima poznat je po kritici socijalnog, ekološkog i korporativnog pokreta koji promoviše socijalno odgovorno investiranje. Postao je milioner na farmaceutskim proizvodima i biotehnologiji i uložio 15 miliona dolara svog novca u kampanju, prema evidenciji fedralnih vlasti Amerike.

profimedia

 

Na nedavno održanoj tv debati republikanskih kandidata, američki mediji svrstali su ga na listu "pobednika", odmah posle Donalda Trampa, koji je inače, u poslednji čas otkazao prisustvo. 

Autor je knjige "Woke, Inc: Inside Corporate America’s Social Justice Scam" (2021) koja kritikuje američke "nove religije poput kovidizma, klimatizma i ideologije roda".

Sam je za sebe rekao da je "sličniji Trampu 2015." nego što sam Tramp danas liči na tu verziju sebe. 

Samouvereno promoviše brojne ideje koje liberali opisuju kao opasne, pa tako otvoreno poriče klimatske promene i nagoveštava mogućnost vojnih operacija protiv dilera droge u Meksiku. 

Protivi se i tome da Amerika nastavi sa pružanjem pomoći Ukrajini, a na pomenutoj debati, svoje konkurente Majka Pensa i Krisa Kristija kritikovao je zato što su lično putovali u tu zemlju.

"Smatram da je uvredljivo da imamo profesionalne političare koji će ići na hodočašće u Kijev, svom papi Zelenskom, a da to ne učine isto za ljude u Mauiju ili južnoj strani Čikaga", rekao je mladi političar, referišući na razorne požare na havajskom ostrvu i poplave koje su pogodile stanovnike Čikaga.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu