Aktuelno iz kulture

Horori i biografije u trci za "Zlatnog lava": Najzanimljiviji naslovi takmičarske selekcije Venecijanskog festivala

Komentari

Autor: Euronews

30/08/2023

-

19:57

Horori i biografije u trci za "Zlatnog lava": Najzanimljiviji naslovi takmičarske selekcije Venecijanskog festivala
Horori i biografije u trci za "Zlatnog lava": Najzanimljiviji naslovi takmičarske selekcije Venecijanskog festivala - Copyright Printscreen YouTube/Netflix, SearchlightPictures, NEON, A24

veličina teksta

Aa Aa

Večeras počinje osamdeseto izdanje Venecijanskog filmskog festivala, jednog od najprestižnijih događaja u svetu kinematografije. Na crvenom tepihu čuvene Mostre ove godine ćemo videti nešto manje holivudskih zvezda, nego što je to uobičajeno, budući da su u toku štrajkovi američkih glumaca i scenarista, ali glamur po svemu sudeći ipak neće izostati.

Najdugovečniji filmski festival na svetu predstavio je respektabilnu selekciju za važan jubilej, a Euronews predstavlja najatraktivnije naslove u takmičarskoj selekciji.

"The Killer" (Dejvid Finčer)

Poslednji put kada je proslavljeni filmski stvaralac Dejvid Finčer bio u Veneciji 1999. godine, svetu je predstavio svoj "Borilački klub" koji je stekao status kultnog filma. Ove godine se vraća sa adaptacijom francuskih stripova Aleksisa Nolena i Luka Žakamona, na kojoj je godinama radio.

Film – koji je Finčer opisao kao "brutalni, krvavi, elegantni noar" – govori o metodičnom ubici (Majkl Fasbender) koji psihološki "puca", jer počinje da mu se budi savest. 

Budući da Finčer ima reputaciju reditelja koji nije u stanju da snimi loš film, da je jedna od uloga poverena Tildi Svinton, a da scenario potpisuje Endru Kevin Voker ("Sedam"), postoji mnogo razloga da se od "Ubice" očekuje mnogo.

"Origin" (Ava Duverne)

Rediteljka nominovana za Oskara, Ava Duverne, ove godine ulazi u istoriju kao prva Afroamerikanka u zvaničnoj konkurenciji Venecijanskog filmskog festivala. 

Njen najnoviji film zasnovan je na knjizi Izabel Vilkerson nagrađenoj Pulicerovom nagradom, "Kasta: poreklo našeg nezadovoljstva", a glavne uloge tumače Aunjanue Elis-Tejlor ("Kralj Ričard") i Vera Farmiga ("The Departed", "Source Code"), zajedno sa Odrom Mekdonald, Nikom Ofermanom i Koni Nilsen. 

"Origin" se bavi sistemskom rasnom nejednakošću u SAD i istražuje hijerarhiju nepravednih kastinskih sistema koji su oblikovali Ameriku. 

"Maestro" (Bredli Kuper)

Nakon što je upravo u Veneciji 2018. premijerno predstavio svoj rediteljski prvenac "Star is Born", Bredli Kuper se vraća na Mostru sa novim ostvarenjem o životu legendarnog kompozitora Leonarda Bernstajna.

Osim što je režirao ovaj film, u njemu je igrao i glavnu ulogu uz koleginicu Keri Maligan, koja tumači lik Bernstajnove žene Felicije Montealegre. 

"El Conde" (Pablo Larein)

Baveći se dugotrajnom traumom diktature, Larejnov film sa veličanstvenom crno-belom fotografijom, koju potpisuje Ed Lahman, spaja magični realizam sa potpuno neočekivanom pretpostavkom.  "El Conde" je delo istorijske revizionističke fikcije koje zamišlja čileanskog diktatora Augusta Pinočea kao 250-godišnjeg vampira koji nastavlja da sisa krv narodu – bukvalno i metaforički. 

Inače, Larein je prethodno istraživao dugotrajnu tiraniju tog diktatora u filmu nominovanom za Oskara po imenu "Ne", a deluje da bi i sada mogao da mu se smeši "Zlatni lav". 

"Poor Things" (Jorgos Lantimos)

Grčki majstor nadrealizma i crnog humora 2018. premijerno je na Mostri predstavio svoju "Miljenicu", a ovog puta napravio je sasvim novu varijantu prepoznatljive teme iz "Frankenštajna". 

U "Poor Things" Ema Stoun je žena koju je iz mrtvih vratio ludi naučnik (Vilem Dafo), a nakon što pobegne sa Markom Rafalom, postaje sve svesnija svoje ljudskosti i neutaživih seksualnih apetita.

Trejler za ovaj film ukazuje da je možda reč o još nekonvencionalnijem filmu, nego što bismo to očekivali od Lantimosa.

"Holly" (Fin Troh)

Belgijska rediteljka Fin Troh vraća se na Lido sa filmom o 15-godišnjoj devojčici koja ima čudan dar. Holi može da učini da se svi osećaju smireno u njenom prisustvu, ali upravo to postaće razlog zbog kog će biti užasno eksploatisana.

Film, koji se samo delimično može smestiti u žanr horora, zapravo govori o teškoćama adolescencije, a direktor festivala Alberto Barbera kaže da je reč o "ljubavnoj priči".

"Evil Does Not Exist" (Rjusuke Hamaguči)

Japanski maestro Rjusuke Hamaguči je 2021. nadmašio sam sebe sa dva čak dva filma - Oskarom nagrađenim "Drive My Car" i manje viđenim, ali jednako briljantnim "Wheel of Fortune and Fantasy".  

Ove godine je neočekivano ponovo najavio dva filma, od kojih je prvi  - "Evil Does Not Exist" - našao svoj put do takmičarske selekcije Venecijanskog festivala.

Film prati veliku korporaciju u Tokiju koja planira da na jednoj planini ogradi ogromni prostor za glamping, odnosno luksuzno kampovanje, ne obazirući se na posledice koje će to imati na njene stanovnike.

Drugi film ove godine - "Gift" - Hamaguči će predstaviti na Belgijskom filmskom festivalu. 

"La Bête" (Betrand Bonelo)

Naučno-fantastični film Betranda Bonela istražuje svet bliske budućnosti u kojoj su emocije postale pretnja.

Tanjug/AP/Taylor Jewell

 

Gabrijela (Lea Sedu) odlučuje da ih se otarasi uz pomoć posebne mašine. Uskoro sreće Luisa (Džordž Mekej), a njihov odnos počinje da komplikuje stvari.

"La Bete" je delimično inspirisano novelom "Zver u džungli" Henrija Džejmsa i bavi se lepotom, ali i složenošću ljudskih osećanja.

"Ferrari" (Majkl Man)

Prvi film Majkla Mana u poslednjih osam godina predstavlja biografsko ostvarenje o Encu Ferariju, osnivaču čuvene automobilske kuće, u kom glavnu ulogu igra Adam Drajver.

Uz njega, u ulozi Encove žene Laure, igra Penelope Kruz, kao i Šajlin Vudli, Džek O'Konel i Patrik Dempsi.

Man je pokušavao da napravi film o Ferariju još od 2000. a tada su mediji pisali da će glavna uloga pripasti Kristijanu Bejlu. 

"Prisila" (Sofija Kopola)

Nakon prošlogodišnjeg "Elvisa" Baza Luhrmanna koji je ostvario veliki uspeh na bioskopskim blagajnama zaradivši više od 288,7 miliona dolara, film "Prisila" prikazuje drugu stranu Kraljeve priče.

Rediteljka Sofija Kopola prati Elvisovu udovicu Prisilu Prisli (igra je Kejli Speni), a opisala je svoj film kao "Mariju Antoanetu u Grejslendu".  

Ono što je izvesno je da će život jednog od najslavnijih parova svih vremena biti prikazan autentično, budući da je Prisila producetkinja ovog ostvarenja. Inače, njenog muža igra Džejkob Elordi, zvezda serije "Euforija".

Van konkurencije, Euronews preporučuje naslove "Daaaaaali" Kventina Dupjua, eksperimentalni akcioni film "Aggo Dr1ft" Harmoni Korini, "Gasoline Rainbow" braće Ros, "Menus-Plaisirs Les Troisgros" čuvenog reditelja dokumentarnih filmova Fredrika Vajsmana i poslednji film čuvenog Vilijama Fridkina " The Caine Mutiny Court Marshall" čiju premijeru kralj horora nije dočekao.

Filmski festival u Veneciji održava se do 9. septembra.

Komentari (0)

Kultura