Aktuelno iz kulture

Večeras počinje Filmski festival u Veneciji: U trci za "Zlatnog lava" 23 filma

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

10:44

Večeras počinje Filmski festival u Veneciji: U trci za "Zlatnog lava" 23 filma
Filmski festival u Veneciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival u Veneciji (Mostra) počinje večeras, a konkurenciji za nagradu "Zlatni lav" naći će se 23 ostvarenja. 

Povodom 80. godina postojanja festivala u trci za prestižnu nagradu u ovogodišnjoj konkurenciji biće ostvarenja Lika Besona, Bredlija Kupera, Sofije Kopole, Dejvida Fličera, Matea Garonea, i ostalih. 

U takmičarskom programu publika će imati  priliku da pogleda novi Besonov film "Ubica" u kome će glavne uloge tumačiti Majkl Fasbender i Tilda Svintom, kao i "Jadnike" (Poor Things) Jorgosa Lanthimosa u fantastičnoj priči u kojoj će Ema Stone tumačiti ulogu žene koju vraća u život briljantni naučnik Godvin Bakster. 

Film reditelja Edoarda De Angelisa "Comandante" ponudiće istinitu priču o komandantu italijanske podmornice u Drugom svetskom ratu koji je od potapanja spasao belgijske mornare čije je brod torpedovan.

Reditelj i glumac Bredli Kuper predstaviće se publici filmom "Maestro" u kom tumači i glavnu ulogu. Film predstavlja rediteljski povratak Bredlija Kupera nakon Oskarom nagrađenog filma iz 2018. godine  "Zvezda", a bavi se životom legendarnog kompozitora Leonarda Bernstajna.

Majkl Man se ove godine kandidovao sa filmom "Ferrari" u kome će biti ispričana priča o bivšem trkaču Encu Ferariju, koji pokušava da spase svoju porodicu i posao kladeći se na legendarnu trku Mile Miglia.

Roman Polanski će predstaviti svoju crnu komediju "Palata" smeštenu u otmeni hotel u odmaralištu u Alpima, a Vudi Alen romantični triler "Šansa". Oba filma su izazivala kontraverze nakon festivala u Kanu.

Direktor festivala Alberto Barbera je najavljujući program istakao da zbog štrajka holivuskih glumaca mnogi članovi studijskih produkcija neće prisustvovati, dok se sa druge strane nada izvanrednoj posećenosti glumaca nezavisnih američkih produkcija, kojih je mnogo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura