Aktuelno iz kulture

Svetska premijera srpske koprodukcije "Elegija lovora" Dušana Kasalice na Sarajevo Film Festivalu

Komentari

Autor: Euronews

22/07/2021

-

17:37

Svetska premijera srpske koprodukcije "Elegija lovora" Dušana Kasalice na Sarajevo Film Festivalu
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

"Elegija lovora", debitantski igrani film mladog crnogorskog reditelja Dušana Kasalice, svoju svetsku premijeru imaće u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava od 13. do 20. avgusta.

"`Elegija lovora` je pre tri godine bila deo Sarajevskog filmskog festivala svojim učešćem na platformi CineLink Industry Days, dok je reditelj Dušan Kasalica u prethodnim godinama, sa svojim kratkim filmovima, osvojio nagrade Srce Sarajeva i Specijalno priznanje žirija. U tom smislu, naša povezanost sa ovim festivalom i njegovom organizacijom prirodno je dovela do toga da se Dušanov debi nađe u zvaničnoj takmičarskoj selekciji i zato se veoma radujemo. Publika se vraća na festivale i divno je videti sve prijatelje i kolege nakon toliko vremena baš u Sarajevu", kaže Jelena Angelovski, producentkinja filma.

U ovom ostvarenju uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (koju glumi Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom.

Glumačku ekipu čine i Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

"Elegija lovora" nastala je u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda. Projekat je, takođe, podržan i od strane Filmskog centra Srbije.

U Glavnom takmičarskom programu 27. Sarajevo Film Festivala našlo se 47 ostvarenja, a u ukupno četiri selekcije ovog festivala (igrani, dokumentari, kratkog i studentski film) 18 filmova će doživeti svetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, a 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Selekcioni tim pod vođstvom kreativne direktorke festivala Izete Građević pogledao je 683 filma. Elma Tataragić, selektorka takmičarskog programa u kategoriji igranog filma u program je uvrstila devet filmova, dok je za program kratkog filma odabrala 10 ostvarenja.

Selektorka takmičarskog programa u kategoriji dokumentarnog filma Rada Šešić odabrala je 16 filmova, dok je Asja Krsmanović u takmičarski program studentskog filma uvrstila 12 ostvarenja.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Severne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura