Aktuelno iz kulture

Film Filipa Čolovića "Potreba za mržnjom" na 27. Sarajevo Film Festivalu

Komentari

Autor: Euronews

23/07/2021

-

15:24

Film Filipa Čolovića "Potreba za mržnjom" na 27. Sarajevo Film Festivalu
Potreba za mržnjom - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarni film reditelja Filipa Čolovića "Potreba za mržnjom" biće prikazan u takmičarskom programu 27. Sarajevo Film Festivala.

Čolović je izgubio svog brata Fedora 2013. godine kojeg je obezbeđenje beogradskog splava Sound tuklo do smrti naočigled posetilaca. Ovo tragično ubistvo tridesetogodišnjaka je potreslo čitavu zemlju, a film "Potreba za mržnjom" kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu.

U filmu su pored svirepog ubistva Fedora Frimermana, obrađeni tragični slučajevi od 2000. do 2015. godine, počev od prebijanja glumca Dragana Maksimovića, ubistva Slobodana Vukića, zatim slučaj keruše Mile i Brisa Tatona, kao i vršnjačko nasilje i tragedija mladog Alekse Jankovića iz Niša. Kroz ove i druge slučajeve reditelj istražuje kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Film "Potreba za mržnjom" je premijerno prikazan na Međunarodnom festivalu dokumetnarnog filma Beldocs, a na 68. Martovskom festivalu je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom.

U katogoriji dokumentarnih filmova (izbor selektorke Rade Šešić), za nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film, Nagradu za ljudska prava i Specijalnu nagradu žirija, takmiči se 16 ostvarenja iz 14 zemalja.

Dino Bajrović otvara festival

Sarajevo Film Festival danas je objavio da će festival otvoriti bosanskohercegovački glumac Dino Bajrović 13. avgusta u Narodnom pozorištu u Sarajevu

"Sarajevo Film Festival je festival uz koji sam rastao i koji je čak i pre moje odluke da postanem glumac postao deo mene. Takođe mi je važan u profesionalnom smislu kao mladom glumcu, kao festival na kojem mogu da se upoznam sa najboljom svetskom i regionalnom kinematografijom i ljudima iz filmske industrije. Važan mi je i kao čoveku koji je rođen u Sarajevu i koji je ponosan zbog činjenice da se kod nas dešavaju kvalitetni i značajni događaji kao što je ovaj festival, koji je rezultat rada, truda i ljubavi domaćih snaga", izjavio je Bajrović.

Prinstscreen YouTube/ FACE HD TV

Dino: Rastao sam uz Sarajevo Film Festival

Bajrović je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvu profesionalnu ulogu imao je u filmu "Sin" Ines Tanović, a trenutno je na pripravničkom stažu u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Njegovo prvo filmsko iskustvo bilo je u kratkometražnom filmu "Majkino zlato" reditelja Irfana Avdića, u kojem je igrao glavnu ulogu. Ovo ostvarenje je dobilo nagradu za najbolji studentski film na Sarajevo Film Festivalu 2018. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura