Aktuelno iz kulture

Koreograf Igor Koruga: Predstavom na Bitef festivalu okupljamo pionire nezavisne plesne scene

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2023

-

09:59

Koreograf Igor Koruga: Predstavom na Bitef festivalu okupljamo pionire nezavisne plesne scene
Igor Koruga - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Koreograf Igor Koruga priprema predstavu "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom", koja će biti izvedena 6. oktobra u okviru glavnog programa Bitef festivala.

Koruga je rekao da predstava okuplja šest reditelja, koreografa i igrača, pionira nezavisne plesne scene, koji su se bavili savremenim plesom osamdesetih i devedesetih godina. To su Nela Antonović, Anđelija Todorović, Jelena Jović, Tatjana Pajović, Boris Čakširan i Sanja Krsmanović Tasić.

"Kad sam dobio poziv da napravim predstavu, odnosno koreografišem ovih šest umetnika shvatio sam da, uzimajući iskustvo koje imaju, to mora biti tema predstave", istakao je Koruga.

Pomenuti umetnici su "hodajući arhivi, s obzirom da nemamo nikakav institucionalni arhiv plesa u Srbiji", a Koruga je dodao da je predstava "super prilika da se čuje o njihovim iskustvima i radu".

"Govorimo o umetničkom radu tokom četrdeset godina kada je naše društvo prolazilo različite turbulentne duštveno-političke promene. Bilo je interesantno videti kako se umetnost na tom planu pokazala, pojavljivala i opstajala", naveo je Koruga u razgovoru za Tanjug Reflektor.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

U radu na predstavi bilo je potrebno prikupiti što više informacija, od kojih neke nisu bile prethodno dostupne, a za Korugu je bio izazov da nađe umetnički način kako da to plasira.
Koruga je istakao da je osećao odgovornost što vodi kroz proces važne umetnike nezavisne plesne scene, koji su bili otvoreni za saradnju.

Upitan kako vidi stanje plesne scene u Srbiji, Koruga je priznao da mu je teško da vidi pozitivnu budućnost, jer je potpuno razjedinjena, a ove godine na konkursima za javno stvaralaštvo je podržana samo jedna savremena plesna produkcija i "veliki deo aktera je uskraćen za rad".

Prema njegovim rečima, plesna scena je u teškom položaju, jer iako ima užasno puno talentovanih, perspektivnih i mladih igrača, ali i pripadnike starijih generacija, koji su i dalje aktivni, postoji "totalno odsustvo strategija javnih politika kulture koje bi se bavile unapređivanjem ove oblasti umetnosti".

"Akteri plesne scene su prepušteni sami sebi. Voleo bih kada bi plesna scena mogla da bude više ujedinjena uprkos različitim pozicijama, orijentacijama i idejama", istakao je koreograf.
Koruga je dodao da je tokom rada na predstavi šest umetnika, "koji pripadaju istoj generaciji, ali dolaze iz  različitih iskustava", pokazuju da je moguće makar privremeno ujedinjenje.

Predstavu očekuje do kraja godine nekoliko gostovanja, poput Kondens festivala u Beogradu i odlaska u Ljubljanu, a Koruga je sa dramaturškinjom Milicom Milić deo lokalnog tima za arhiviranje plesne prakse, koji prikuplja informacije za regionalnu digitalnu bazu, koja će biti dostupna sledeće jeseni, a priprema se i izložba u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura