Reflektor

Šta se dogodilo nakon što je Neo umro? Četvrti "Matrix" premijerno 22. decembra, Rivs: Film je ljubavna priča

Komentari

Autor: IndieWire

29/08/2021

-

11:26

Šta se dogodilo nakon što je Neo umro? Četvrti "Matrix" premijerno 22. decembra, Rivs: Film je ljubavna priča
Šta se dogodilo nakon što je Neo umro? Četvrti "Matrix" premijerno 22. decembra, Rivs: Film je ljubavna priča - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osamnaest godina nakon što je delovalo da je okončana trilogija zvana "Matrix", rediteljka Lana Vačovski vraća legendarnu akcionu franšizu na veliko platno. Premijera filma naslovljenog sa "Matrix Resurrections" (Matriks: Usksnuće) zakazana je za 22. decembar, ali će fanovi sačekati još neko vreme da pogledaju zvaničnu objavu i saznaju više o radnji četvrtog nastavka. 

Trejler, koji još uvek nije dostupan široj javnosti, prikazan je u sklopu Warner Bros. panela u CinemaConu, a IndieWire je podrobno analizirao i objedinio sve ono što se do sada zna o više nego tajnovitom četvrtom "Matriksu".

"Matrix" trilogija se završila 2003. godine, mirom između ljudi i mašina, dajući ljudima mogućnost da u potpunosti napuste Matrix. Međutim, i Neo i Triniti umiru u poslednjem filmu - Triniti u sudaru lebdeće letelice, a Neo nakon borbe u kojoj uništava agenta Smita. 

Kijanu Rivs i Keri-En Mos ponovo kao Neo i Triniti

Ali šta se dogodilo nakon što je Neo umro? Da li je moguće da je njegova svest vraćena u Matrix posle dogovora sa robotima o okončanju rata? Iako se na kraju pretpostavlja da će se Neo vratiti, nije baš jasno kako će i Kijanu Rivs i Keri-En Mos ponoviti svoje uloge u nastavku.

Međutim, IndieWire piše da se ponešto može zaključiti šta se to može očekivati od "Matrix: Resurrections". Neo živi u bliskoj budućnosti u San Francisku, zarobljen u dosadnom postojanju na samom početku Matrixa. Naleti na Triniti u jednom kafiću, a ona ga pita: "Znamo li se mi?"

U februaru 2020. godine, kada je zvanično započela produkcija filma, procurile su neke fotografije Kijanu Rivsa koje se, izgleda, sada slažu sa opisom trejlera.

profimedia

 

Dakle, jasno je da će Kijanu i Keri-En ponoviti svoje uloge, ali je definitivno i to da se u četvrtom delu Lorens Fišburn neće vratiti kao Morfijus.

Fišburn je nedavno za Collider na pitanje da li se umorio od pitanja hoće li ga biti u četvrtom "Matriksu" odgovorio rečima:

"Nisam u narednom `Matriksu`, a zašto - to ćete morati da pitate Lanu Vačovski, jer ja nemam odgovor na to pitanje". 

Ali Fišburna će publika  gledati uz Rivsa na velikom platnu u novom, takođe, četvrtom nastavku blokbastera "Džon Vik".

S druge strane, glumac Hugo Viving koji je tumačio agenta Smita je bio pozvan da se se vrati u franšizu, ali njegov raspored je bio takav da nije bio u mogućnosti da reprizira ulogu.

Džejda Pinket Smit vraća na veliko platno kao Niobe, a u četvrtom nastavku igraće ponovo i Lambert Vilson i Danijel Bernhard, ali i Nil Patrik Haris, Jaja Abdul Matin, Džesika Henvik, Tobi Onvumer, Džonatan Grof, te Brajan Smit, Elen Holman, Kristina Riči... Warner Bros nije otkrio nijednu pojedinost oko novih likova.

Nastavak nije putovanje kroz vreme

Iako se još ne zna radnja za “Matrix 4”, Rivs je ranije dao nagoveštaj da je film “ljubavna priča”.  Opisujući scenario kao predivan i inspirativan, Rivs je samo kratko izjavio da je u pitanju još jedna verzija svojevrsnog poziva na buđenje.

"I imaće sjajnu akciju. Sve će biti otkriveno", zagolicao je dodatno fanove glavni glumac.
Na pitanje da li će novi nastavak biti putovanje kroz vreme, Kijanu je britko negirao rečima: "Nećemo se vraćati u prošlost".

Prema njegovim rečima, jedini razlog što se vratio "Matriksu" bio je taj što je Lana Vačovski napisala divan scenario i predivnu priču koja ga je dotakla.

"Raditi ponovo s njom, bila je izvanredna prilika. Bilo je zaista posebno i mislim da je priča smislena i da ima šta da ponudi", reči su zvezde "Matriksa".

Aleksandar Hemon i Dejvid Mičel napisali su scenario sa Lanom Vačovski, koja je napisala i režirala originalnu trilogiju sa svojom sestrom Lili, koja je odlučila da ne radi na četvrtom filmu. Prema rečima Lili, u vreme kada se došlo na ideju da se radi još jedan film o "Matriksu", suočavali su se sa gubitkom roditelja i za nju je bilo previše da se nosi sa tim i istovremeno vrati na ono što je već radila.

S druge strane, Lana je izjavila da je srećna i zahvalna što su se likovi iz "Matriksa" vratili u njen život i što ima priliku ponovo da radi sa briljantnim prijateljima.

"Mnoge ideje koje smo Lilli i ja istraživale pre 20 godina o našoj stvarnosti, čini se da su sada postale aktuelnije, relevantnije", kazala je za Variety rediteljka kad je najavljeno da će se raditi četvrti "Matrix".

Komentari (0)

Kultura