Reflektor

"No Borders Orchestra" u Muzeju Jugoslavije: Nema povratka normalnosti, neophodna je promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2021

-

14:41

"No Borders Orchestra" u Muzeju Jugoslavije: Nema povratka normalnosti, neophodna je promena
Marko Rupena - Copyright Marko Rupena

veličina teksta

Aa Aa

"No Borders Orchestra", simfonijski orkestar koji okuplja muzičare iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, održaće besplatan koncert 24. oktobra u 20 časova u Muzeju Jugoslavije. Beogradski nastup je završnica regionalne turneje nakon uspešnih koncerata u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru i Novoj Gorici.

Koncert u Beogradu otvoriće jedno od najznačajnijih dela američke minimalističke muzike 20. veka, kompozicija "Shaker Loops" američkog kompozitora Džona Adamsa. U okviru programa biće izvedene i kompozicije Maksa Rihtera "Vivaldi recomposed" u kojoj kao solista nastupa Vladimir Kostov, violinista i koncert-majstor Makedonske filharmonije, i Riharda Štrausa "Metamorphosen", kao i numera hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića "Rethink! Trailer", koju je komponovao upravo za "No Borders Orchestra".

"Usled sistemskih problema, poput klimatskih promena, društvene nejednakosti, hiperproduktivnosti i konzumerizma, treba da se zapitamo koliko želimo da se vratimo u stanje pre pandemije. Samim nazivom turneje 'No Return to Normality' želimo da poručimo da normalnost koju smo živeli pre pandemije zapravo nije bila normalna i kako ne bi trebalo da težimo povratku u takav svet. Potrebna nam je promena nabolje", ističe Premil Petrović, umetnički direktor i dirigent orkestra.

Upravo zbog onoga što je Petrović naveo, sve kompozicije u okviru njihovog repertoara na ovoj turneji odražavaju transformaciju.

"Muzikom šaljemo poziv svima da je promena neophodna", dodaje Petrović.

"No Borders Orchestra" je osnovan 2012. godine u Beogradu i Berlinu kao nevladina organizacija, čiji je cilj, kako sami navode, iniciranje pozitivnog društvenog razvoja kroz pomirenje i kreativnu saradnju.

Tražeći načine za dekonstrukciju i transformaciju zajednica, zagovarajući pozitivne promene i angažujući društva da postanu inkluzivnija, interkulturna, demokratska i otvorena, NBO služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana i šire.

Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu prijavu putem formulara na veb-sajtu orkestra www.nobordersorchestra.org. Broj posetilaca i posetiteljki u sali biće ograničen, a boravak na koncertu sproveden u skladu sa važećim epidemiološkim merama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura