Reflektor

"Ljubavnici u pandemiji": Crteži makedonske umetnice u izložbenom salonu Muzeja Vojvodine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2021

-

14:27

"Ljubavnici u pandemiji": Crteži makedonske umetnice u izložbenom salonu Muzeja Vojvodine
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

U petak, 22. oktobra u 19 sati, u Malom izložbenom salonu Muzeja Vojvodine (Dunavska 35) otvara se izložba pod nazivom "Ljubavnici u pandemiji" makedonske umetnice Jane Maneve - Čuposke.

Izložba je inspirisana pandemijom i njenim uticajem na čoveka. Izložba sadrži 32 crteža, a rađena je u kombinovanoj tehnici. 

"Trenutna situacija na globalnom nivou, s pandemijom Kovid-19, potpuno je učvrstila moju tezu, koja ostavlja ozbiljne posledice po ljude (emocionalne i fizičke). Izložba se odnosi na ovu situaciju sa akcentom na umetničkoj analizi psihološkog stanja ljudskog uma. Ukazuje na ljudsku glupost i ludilo, koje izuzetno destruktivnim metodama danas pokušavaju nametnuti potpuni strah i paranoju ljudskoj svesti i načinu života", kaže prof. dr Jana Maneva - Čuposka.

Medicinska maska postala je simbol za podizanje samopouzdanja kod čoveka i, prema rečima umetnice, postala je simbol života i nade u čoveku.

Ova izložba, pod nazivom "Ljubabnici u pandemiji", sugeriše direktan umetnički odgovor na potrebu da se "zaštiti" čovek, koji danas takvu potrebu usmerava u pogrešnom smeru.

"Lica ljudi u ovom delu su u grču, strahu i bolu, a naglašena je i kompoziciona igra sa medicinskom maskom, koja kao umetnički element sugeriše ideju inovacije, kao spas od ove krizne situacije", navodi umetnica i dodaje:

"Predstave likova, karakteristične za moj umetnički potpis na ovoj izložbi, naglašavaju strah od pandemijske situacije. Ova izložba može se tretirati kao deo jednog našeg kolektivnog sećanja, ovekovečena ovom pandemijom, ali i kao neka vrsta graviranja koje će ostati u sećanju svih nas. Predstavljene kompozicije obogaćene su metaforičkim prikazom ptice, čija je statičnost prikazana, a što je asocijacija na današnje vreme."

 Izložba će biti otvorena do 9. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura