Reflektor

Posle dve godine pauze vraća se "Fantom iz opere" na scenu Pozorišta na Terazijama

Komentari

Autor: 24sedam

19/12/2021

-

17:39

Posle dve godine pauze vraća se "Fantom iz opere" na scenu Pozorišta na Terazijama
Fantom iz Opere - Copyright Tanjug/AP/Kathy Willens

veličina teksta

Aa Aa

Nakon pauze od dve godine na repertoar Pozorišta na Terazijama vraća se mjuzikl "Fantom iz opere". Termini igranja su zakazani za 24. i 25. decembar, a ovog puta u ulozi Kristin debitovaće Mina Gligorić, prenosi portal 24sedam.

Mina Gligorić je osnovne i master studije solo pevanja završila u klasi naše poznate operske pevačice Katarine Jovanović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Proglašena je za najboljeg studenta u 2014/2015. godini.

Za godinu dana imala je devet solističkih uloga, među kojima se izdvaja uloga Koštane u istoimenoj operi Petra Konjovića. 

Magija mjuzikla "Fantom iz Opere", njegova "tajna šifra", krije se, pored ostalog, u igri na velikim, možda najvećim visinama na koje su podignuti junaci ovog komada. 

Ljudski glas nema gde da ode dalje, niti kuda da dosegne više. Lavinu neverovatnih, i na kraju tragičnih događaja u jednom pozorištu, događaja sa obe strane rampe, to preplitanje dveju realnosti, pokreće ljubav glavnog junaka ove začudne priče, tajanstvenog Fantoma, prema talentu mlade operske pevačice i njenom anđeoskom glasu. 

U ovom mjuziklu reč je i o žrtvovanju, davanju, predanosti, zavisti, veri, nadanju, borbi sa prosečnošću… sve to je, na kraju krajeva, i dušom i srcem posvećeno umetnosti. Glavni junak mjuzikla "Fantom iz Opere" jeste zapravo muzika. 

"Dobijanjem prava izvođenja ovog mjuzikla, i to prvi put u našem delu Evrope, prvi put na srpskom jeziku, Pozorište na Terazijama potvrđuje da je dostiglo visok, gotovo najviši umetnički i produkcioni nivo u izvođenju svojih mjuzikla, koji ni malo ne zaostaju za kolevkama ovog zahtevnog pozorišnog i umetničkog žanra, Brodveja u Njujorku i Vest Enda u Londonu", kaže Željko Jovanović, pomoćnik direktora za umetnička pitanja u Pozorištu na Terazijama.

"Fantom iz Opere" je roman francuskog pisca Gastona Lerua iz 1910. godine koji je svoju najveću popularnost doživeo kroz brojne pozorišne i filmske adaptacije od kojih su najpoznatiji istoimeni nemi horor film iz 1925. godine i mjuzikl Endrju Lojd Vebera 1986. godine. 

Mjuzikl "Fantom iz Opere" premijerno je izveden na londonskom Vest Endu 1986. godine, a na Brodveju dve godine kasnije. Do sada ga je u svetu pogledalo oko 140 miliona ljudi. Izvodi se na 15 svetskih jezika u 35 zemalja, a predstava je osvojila brojne nagrade.

Pored povratka na scenu ovog sjajnog mjuzikla 23 .decembra Pozorište na Terazijama slavi svoj 72 rođendan. Tom prilikom će biti uručene godišnje nagrade, zahvalnice i specijalna nagrada za glumačku bravuru "Janoš Tot". Nagrade će biti uručene i za ovu i za prethodnu godinu s obzirom da prošle godine, zbog epidemiološke situacije, proslava nije održana. 

Preporuka za vas

Slaven Došlo za Euronews Srbija: Apokalipse, nadam se, neće biti jer se meni još uvek živi

Komentari (0)

Kultura