Reflektor

"Divanhana" obeležava deset godina rada uz novu pesmu "Ćilim"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2021

-

11:11

"Divanhana" obeležava deset godina rada uz novu pesmu "Ćilim"
"Divanhana" obeležava deset godina rada uz novu pesmu "Ćilim" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Grupa "Divanhana" obeležava deset godina uspešnog rada novom pesmom pod nazivom "Ćilim". U pitanju je još jedna autorska kompozicija ovog popularnog sastava.

Tekst za pesmu "Ćilim" pisao je Samir Šojko, a datira još iz sredine devedesetih godina, kada se na obalama reke Miljacke rodilo par romantičnih stihova uz prepoznatiljvu dozu bosanskog humora. Muziku za ovu numeru potpisuje čak devetoro autora, gde su pored članova "Divanhane" svoj doprinos dali i članovi popularnog austrijskog benda "Russkaja".

"Već dugo godina, negde skriven u džepu od odeće za koncert, stojao je tekst Samira Šojke koji smo dobili u amanet od gospođe Enise Hajdarević Šojko. Tekst koji je pisan sredinom devedestih godina, pričao je romantičnu priču koja svojom lepotom i notom šaljivosti prkosi jednom teškom vremenu kojeg su proživljavali Sarajke i Sarajlije. Baš tada, u tom svirepom beznađu, tokom pranja ćilima na obalama reke Miljacke, rađao se neki novi sevdah. To je sevdah koji smo želeli sa celom planetom da podelimo", kaže pijanista benda Neven Tunjić.

Pesma je snimana u Ljubljani, tokom februara 2020. godine u kultnom studiju Metro. Produkciju potpisuju eminentni slovenački producent Janez Križaj, te Borjan Milošević i Neven Tunjić. Svoj note u "Ćilim" utkali su mnogi gostujući muzičari - Rok Nemanič na trubi, Goran Bojčevski na fruli, te slavonski tamburaši Ivan Bobinac i Iwan Josipović.

"`Ćilim` je sniman u predpandemijskom vremenu, tokom našeg boravka u Ljubljani. Iz ove prespektive mogla bih reći da je ova pesma svojevrstan eho iz naših prošlih života, vremena gde smo se slobodno kretali, družili, svirali, pevali i grlili pesmom. Za nas je `Ćilim` glasnik jednog novog vremena koje će, sigurna sam, probuditi samo ono dobro u ljudima. Zajedno sa našim prijateljima iz Slovenije, Hrvatske, te drugarima iz `Russkaje` smo u ovu pesmu utkali samo ono najkreativnije i najiskrenije što smo mogli iznedriti, kako bi našoj dragoj publici poklonili jednu eksploziju novog sevdaha koji tek dolazi", kaže pevačica "Divanhane" Šejla Grgić.

Video spot je realizovao dugogodišnji kreativni saradnik benda Sallex Perić koji potpisuje režiju, animacije i montažu. Snimateljsku ekipu predvodio je direktor fotografije Davorin Đuranović.

Promo

 

Na sevdah sceni u Bosni i Hercegovini 19. decembra, sada već daleke 2011. godine, pojavio se mladi muzički sastav oformljen od strane grupe studenata sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Noseći sa sobom akademsko obrazovanje, kombinujući narodni melos sa modernim muzičkim stilovima, ubrzo su osvojili srca mnogih ljubitelja tradicionalne pesme sevdalnike, kako starijih, tako i onih najmlađih.

Njihova sevdah bajka traje sve do danas, a tokom dosadašnje karijere su realizovali više stotina koncerata na tri kontinenta, objavili su tri studijska albuma, koncertno diskografsko izdanje, filmsko izdanje, te na desetine međunarodnih saradnji sa eminentnim svetskim umetnicima. O njihovom sevdahu pisali su i govorili mnogi, od evropskog Arte do britanskog BBC i nemačkog Deutsche Welle...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura