Reflektor

Cetinski, Stamenov, Vasić, Žmaher na Beogradskom proleću

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

14:38

Cetinski, Stamenov, Vasić, Žmaher na Beogradskom proleću
Cetinski, Stamenov, Vasić, Žmaher na Beogradskom proleću - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direkcija muzičkog festivala "Beogradsko proleće" objavila je nazive kompozicija koje su odabrane za takmičarski deo ove manifestacije.

Svoje kompozicije će 29. aprila u Kombank dvorani premijerno predstaviti 18 poznatih srpskih i regionalnih muzičara, kao što su Toni Cetinski ("Čuvam ljubav" na muziku Amila Loja, koji potpisuje i tekst sa Cetinskim), Željko Vasić ("Kompanjero" autora Predraga Marića), Bojana Stamenov i Marko Tolja ("Kada kažeš ljubav" po tekstu Uroša Teofilovića i prema muzici Andree Paunović).

Pevać Boris Režak će se predstaviti sa naslovom "Lastavica" autorke Bebe Balašević, Kristijan Rahimovski će premijerno pevati "Vjetar u jedra" čije stihove i muziku potpisuje sa Dušanom Bačićem, numeru "Plakaćeš" otpevaće Mirza Selimović (muzika - Vasilis Gavrilidis, tekst - Jelena Trifunović), dok je Maja Sar kompletan autor pesme "Ljubav".

Rok muzičar Dejan Najdanović Najda, poznat kao pevač grupa "Smak" i "Generacija 5", predstaviće autorsku kompoziciju "Posle tebe", pop pevać Bojan Marović će publici prezentovati svoju numeru "Živim za nas" za koju je napisao tekst i muziku sa Dušanom Alagićem.

Nekada često angažovan na festivalima Filip Žmaher vraća se sa najnovijom pesmom "Oprosti mi" na muziku i tekst Vladimira Markovića, a u selekciji takmičara su i izvođač Lukijan Ivanović kao autor muzike sa stihovima Adrijane Cvijetić, Lado Leskovar sa kompozicijom "Beograd ti i ja" (muzika - Dragoljub Ilić Ilke, tekst - Svetislav Vuković), Jasna Gospić sa svojim delom "Beli grad", Igor Simić sa svojom pesmom "Požuri" (koautor Mattia Zanatta).

Pop pevačica Saška Janković biće izvođač svoje numere "Tirkiz" za koju je napisala tekst (muzika - Filip Jonathan), pesmu "Život" će pevati Davor Jovanović kao kompletan autor, Bojana Mašković će nastupiti sa naslovom "Nismo svi isti" prema svom tekstu i muzici Aleksandra Filipovića, a poznati glumac i pesnik Boris Pingović će debitovati sa kompletnom svojom kompozicijom "Život".

Festival zabavne i pop muzike "Beogradsko proleće" biće održan 29. aprila u Kombank dvorani, a na ovom mestu je festival i osnovan pre više od šest decenija, odnosno u Domu sindikata, tako da je logičan izbor bio da se tradicija nastavi u istom prostoru.

Na konferenciji održanoj u Klubu Jazz kantina Lisabon u okviru Kombank dvorani, Igor Stanković, direktor ove ustanove, istakao je da se konačno približava dan kada će se ovaj festival održati nakon 26 godina pauze.

Stanković je podsetio da je jedino kompozitor Vojkan Borisavljević realizovao u međuvremenu u istom prostoru uspešne pokušaje festivala i u čast njemu se održava novo izdanje te tradicionalne manifestacije.

Beogradsko proleće će biti održano u organizaciji Kombank dvorane, Radio televizije Srbije i poznatog urednika Roberta Čobana, odnosno njegove kompanije "Color Media Communications".

"Mnogi će sa setom dočekati naš festival u novom ruhu. Biće to uvod u novi osvit života festivala posle dve teške i turobne godine pandemije. Nadamo se i da će ova svetska kriza sa Ukrajinom u vreme kada budemo imali festival 29. aprila biti takođe daleka prošlost i ružan san", rekao je Stanković i najavio da će RTS emitovati direktan prenos te noći.

Branko Klanšček, umetnički direktor festivala, poznati muzički producent i menadžer, otkrio je da je tročlana selekciona komisija (Ana Rogljić, Marko Ðorđević, Marko Spalević) imala veoma težak zadatak da odabere 18 kompozicija od preko 300 poslatih pesama.

Sve numere će se izvoditi uživo, ne na matricu, u pratnji Revijalnog orkestra RTS, koji čini blizu 50 muzičara.

Nagrada publike se određuje putem sms poruka, i novčani iznosi su 300 hiljada, 200 hiljada i 100 hiljada dinara za prva tri mesta.

Podsetimo, pre 61 godine - 17. aprila 1961. na sceni Dvorane doma sindikata, današnje Kombank Dvorane, počeo je svoj glamurozni život prestižni Festival zabavne muzike, koji je bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu.

Kombank Dvorana je otkupila sva autorska prava “Beogradskog proleća” od Udruženja muzičara rok, džeza i zabavne muzike Srbije, i od sada je preuzela kompletnu organizaciju i realizaciju festivala.

Kao specijalan uvod u festival, 19. februara u Kombank Dvorani održan je samostalan koncert muzičke džez dive Beti Ðorđević.

Sličan koncept imali su festivali u Crnoj Gori, "Sunčane skale" u Herceg Novom, kao i u Budvi - "Pjesma Mediterana" (1992).

Pokojni kompozitor Vojkan Borisavljević oživeo je ovaj festival 2009, 2010. i 2014. godine pod drugim nazivom "Proleće u Beogradu" u dvorani Doma sindikata.

Na festivalu će 29. aprila biti izvedeno 18 kompozicija koje će se takmičiti u sledećim kategorijama: Najbolja kompozicija, Najbolji tekst pesme, Najbolji aranžman i Najbolja interpretacija, uz spomenutu Nagradu publike. Specijalnu nagradu će dodeliti medij Naxi radio.

Selekciona komisija donela je odluke većinom glasova, a Umetnički savet imenuje Stručni žiri koji čine predsednik i četiri člana, čija imena će tek biti otkrivena.

Prodaja karata za festival kao budući spektakl će krenuti naredne sedmice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura