Reflektor

Specijalni gost Martovskog festivala biće austrijski vizuelni umetnik Mihael Hajndl

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

11:12

Specijalni gost Martovskog festivala biće austrijski vizuelni umetnik Mihael Hajndl
69. Martovski festival - Copyright martovski.rs

veličina teksta

Aa Aa

Izbor filmova sa bečkog festivala kratkog filma "Vienna Shorts" koji je sačinio filmski kritičar Nil Jang, biće predstavljen 31. marta na Martovskom festivalu 69. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine, u selekciji Regionalna panorama.

U ovom programu biće prikazano sedam kratkometražnih ostvarenja filmskih autora iz Austrije.

Na programu će od 19 časova biti ostvarenja "Brum Brum" Lorenca Ula "Mora da postoji izlaz odavde" Rajnera Kolbergera, "Neće biti TV prenosa proleća" Mihaela Hajndla, "Uzrok smrti" Jiotija Mistrija, "Praznici" Katarine Pihler, "O / O" Paula Veningera (Paul Wenninger), i "Druže Tito, ja nasleđujem" Olge Kosanović.

 

 

Specijalni gost festivala biće Mihael Hajndl, autor koji je tokom prošle godine predstavio svoj rad na online platformi "Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance", nakon što je Austrijski kulturni forum prethodno raspisao konkurs za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na ovoj platformi posvećenoj dijalogu umetnika iz dve zemlje.

"Veoma sam srećan što će film biti prikazan na ovogodišnjem Martovskom festivalu. Ovo je prvi put da sam zastupljen na njemu i jedva čekam da vidim reakcije publike, a naravno i ostatak programa", rekao je Hajndl.

Mihael Hajndl živi i radi u Beču kao umetnik i filmski stvaralac. Studirao je slikarstvo na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču.

Njegovi kratki radovi se sastoje od serije ponovljenih akcija, varijacija na temu.

Metoda je minimalistička, ali je tehnika zabavna, ritmička i nekada vodi do iznenađujućih zaključaka.

Vienna shorts je međunarodni festival kratkog filma u Beču koji godišnje u proleće učini oko 300 filmova iz celog sveta dostupnim publici i međunarodnoj industriji.

Festival je kvalifikacioni događaj za Austrijsku filmsku nagradu, Britansku filmsku nagradu Bafta, Evropsku filmsku nagradu i Oskare i jedan je od dva filmska festivala u Austriji koja finansira EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura