Reflektor

"Dodirne dušu skoro svaka stvar": izložba akvarela Sonje Gajić u Galeriji "X Vitamin"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2022

-

12:10

"Dodirne dušu skoro svaka stvar": izložba akvarela Sonje Gajić u Galeriji "X Vitamin"
"Dodirne dušu skoro svaka stvar": izložba akvarela Sonje Gajić u Galeriji "X Vitamin" - Copyright Promo/Marija Konjikušić

veličina teksta

Aa Aa

Samostalna izložba Sonje Gajić, pod nazivom "Dodirne dušu skoro svaka stvar" biće otvorena u galeriji "X Vitamin" (Resavska 19) u petak 25. marta, od 19 časova.

Inspirisana sagledavanjem sopstvenih emotivnih procesa, autorka prevodi lična iskustva na papir. Koristeći motive mitoloških bića, muških i ženskih atletskih figura, Sonja formira narativ slobodnih asocijacija. Zaljubljenost, iskrenost, traume i porodični odnosi su samo neke od tema koje umetnica artikuliše.

Promo/Marija Konjikušić

 

Nakon dugogodišnjeg rada kao vajarka, Sonja po prvi put istupa iz svoje prakse i predstavlja potpuno nove radove, kojima sam mediji akvarela odvodi u kontekst multimedijalnog.

Osnovne karakteristike ove premijerne serije akvarela, nastalih u ovoj i prethodnoj godini, su čulnost i kontrast. Čulnost je izražena osećajem mirisa, ukusa i zvuka. Kontrast proizlazi iz osećaja patosa i praznine nasuprot euforiji i ispunjenosti.

Zagonetku rešava sam posmatrač suočen sa slikom, kada pokušava da dokuči da li je u pitanju pad ili uzdizanje.

Promo/Marija Konjikušić

 

Naziv izložbe "Dodirne dušu skoro svaka stvar" preuzet je iz istoimene pesme R. M. Rilkea, koja arikuliše Sonjinu slikarsku liriku.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila.

Promo/Marija Konjikušić

 

Sonja Gajić (1986.) rođena je u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu lepih umetnosti, a zatim i završila master studije na odseku vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi prof. Veljka Lalića. Samostalno i grupno izlaže od 2007. godinie. Dobitnica je nagrade „Ilija Kolarević- vajar“ 2011. na Fakultetu likovnih umetnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura