Reflektor

"Vojvoda" u bioskopima Srbije: Priča o vremešnom Robinu Hudu koji se borio da penzioneri dobiju besplatnu televiziju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

16:31

"Vojvoda" u bioskopima Srbije: Priča o vremešnom Robinu Hudu koji se borio da penzioneri dobiju besplatnu televiziju
"Vojvoda" u bioskopima Srbije: Priča o vremešnom Robinu Hudu koji se borio da penzioneri dobiju besplatnu televiziju - Copyright MCF MegaComFilm/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Kempton Banton, šezdesetogodišnji taksista, 1961. godine ukrao je Gojin portret "Vojvoda od Velingtona" iz Nacionalne galerije u Londonu. Bila je to prva, i ostala je jedina krađa u istoriji te galerije.

Kempton je poslao poruke za otkup u kojima je rekao da će vratiti sliku pod uslovom da vlada više ulaže u brigu o starima - dugo je vodio kampanju da penzioneri dobiju besplatnu televiziju. Ono što se potom dogodilo postalo je legenda.

MCF MegaComFilm/Promo

 

Samo pedeset godina kasnije obelodanjena je cela priča - Kempton je ispleo mrežu laži. Jedina istina je bila da je bio dobar čovek, rešen da promeni svet i spase svoj brak - kako je i zašto koristio vojvodu, to postaje divna i osnažujuća priča protkana britkim britanskim humorom.

O tome govori film "Vojvoda" (The Duke), koji je premijerno prikazan na venecijanskom Bijenalu 2020. godine, od danas je na velikom platnu širom Srbije.

U ulozi dobroćudnog prevaranta, Kemptona Bantona, obreo se Džim Broudbent ("Igra prestola", "Hari Poter" saga) za koga mnogi kritičari kažu da mu je uloga Vojvode, zapravo najbolja uloga u karijeri.

MCF MegaComFilm/Promo

 

Njegovu suprugu igra oskarovka Helen Miren ("Kraljica", "Brzi i besni"), diva britanskog glumišta.

MCF MegaComFilm/Promo

 

Pored njih pojavljuje se i Metju Gud ("The King’s Man: Početak", "Igra kodova") i to u ulozi sudije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura