Reflektor

Odloženo izvođenje spektakularne kantate "Karmina Burana" u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

12:50

Odloženo izvođenje spektakularne kantate "Karmina Burana" u Beogradu
Odloženo izvođenje spektakularne kantate "Karmina Burana" u Beogradu - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Koncert “Karmina Burana” najavljen za sutra na otvorenom na Trgu republike u Beogradu odložen je usled nepovoljne vremenske prognoze, saopštio je danas organizator Centar beogradskih festivala (CEBEF).

Kako je navedeno, novi termin koncerta biće naknadno objavljen.

U okviru saradnje CEBEF-a, Srpskog narodnog pozorišta i Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" bilo je planirano da 28. maja na Trgu republike nastupe dva simfonijska orkestra i hora, kao i dečiji hor.

"Karmina Burana" Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ona je deo muzičkog triptiha pod nazivom "Trijumf” (Trionfi) koga čine kantata „Karmina Burana”, kantata „Katuli Karmina” (Catulli Carmina) i kantata "Trijumf Afrodite” (Trionfi di Afrodite).

Karl Orf jedan je od značajnijih kompozitora dvadesetog veka. Kako se bavio pedagoškim radom, napisao je knjigu "Muzika za decu" namenjenu obrazovanju, a u nastavu je uveo Orfov instrumentarijum, sačinjen od instrumenata prilagođenih deci.

Njegovo najznačajnije delo je, upravo, scenska kantata "Karmina Burana".

Ona je nedavno izvedena na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta na oduševljenje publike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura