Reflektor

Igor Stanković: Beograd može biti središte francuskog filma

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2022

-

11:26

Igor Stanković: Beograd može biti središte francuskog filma
Igor Stanković: Beograd može biti središte francuskog filma - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je direktor MTS dvorane Igor Stanković koji je govorio o Festivalu francuskog filma koji se otvara večeras i traje do 19. juna u Beogradu.

Stanković je rekao da će četvrto izdanje festivala biti održano na prostorima na otvorenom na Kosančićevom vencu i u prostoru Silosa, u MTS dvorani i na platformi Moj Off.

Prema njegovim rečima, prvog dana festivala 15. juna biće prikazan film "Don Žuan" u režiji Serža Bozona, koji će biti gost festivala, a sa kanskog festivala stižu i "U noći 12. oktobra" Dominika Mola i "Brat i sestra" Arnoa Deplešana, koji je bio u koknurenciji za Zlatnu palmu.

Festival francuskog filma zatvara 19. juna "Hronologija nasilja" Manuela Šapira koji će tajkođe biti gost festival, a druženje sa oba reditelja biće priređeno 17. juna.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Stanković je podsetio da je ideja o festivalu nastala pre nešto više od pet godina, kada je revitalizovan prethodni festival francuskog filma koji je u međuvremenu prestao sa postojanjem.

Prilikom posete Emanuela Makrona Srbiji Stanković je imao priliku da razgovara sa francuskim predsednikom.

"Na pitanje šta Francuska može da uradi po pitanju filma ja sam rekao da možemo da krenemo da radimo na Festivalu francuskog filma, koji je već počeo da živi", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, slične festivale već imaju Njujork, Bangkok i Tokio, a Beograd bi mogao postati, pogotovo što postoji srpsko francuski protokol o saradnji u oblasti kinematografije, središte francuske kinematografije za istočnu Evropu.

Festival francuskog filma organizuje MTS dvorana, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Francuskog instituta i Ambasade Francuske, kao i agencije za promociju francuskog filma UNIFRANS.

Stanković je od filmova sa festivala lično izdvojio "Zauvek zajedno" kao "komediju, pravi letnji film da nas razgali".

Komentari (0)

Kultura