Reflektor

BELEF: Na Tašmajdanu nastupa mecosopran svetskog glasa Elina Garanča

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/07/2021

-

12:01

BELEF: Na Tašmajdanu nastupa mecosopran svetskog glasa Elina Garanča
BELEF: Na Tašmajdanu nastupa mecosopran svetskog glasa Elina Garanča - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena operska pevačica Elina Garanča nastupa večeras na Tašmajdanu uz soliste, dirigenta i orkestar Srpskog narodnog pozorišta u okviru ovogodišnjeg BELEF-a.

Letonka će pred beogradskom publikom pevati najlepše arije iz opere "Karmen".

Garanča smatra se najboljom Karmen poslednje tri decenije, a tu titulu letonska operska zvezda stekla je nakon velikih uspeha sa ovom ulogom u Kraljevskoj operi Kovent Garden u Londonu i Metropoliten operi u Njujorku, stoji u saopštenju BELEF-a. 

Odlikuje je svetli i živopisno čist glas, besprekorna elegancija i perfekcionistički pristup, a nastupa sa najvećim solističkim i dirigentskim imenima današnjice, uz najbolje svetske orkestre. Elina Garanča je ekskluzivac čuvene diskografske kuće "Dojče gramofon" od 2005. godine, i dobitnica je nagrada poput: Musical America’s ‘Vocalist of the Year’ 2010, MIDEM’s "Singer of the Year" 2007 i ECHO Klassik award for 'Female Singer of the Year'2007. 

Odlikovana je titulom "Kammersängerin" (kamerni pevač – najviše pevačko priznanje) od strane Bečke opere i ujedno je i najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade, sa otpevanih više od 140 predstava u 18 različitih uloga od trenutka kada je debitovala 2003. godine. 

Elina Garanča živi na relaciji Španija - Letonija. Solo pevanje je studirala u Letoniji, Beču i Americi, profesionalnu karijeru je započela u Majningenu, a potom u Frankfurtskoj operi. 

Uprkos impresivnoj biografiji, Elina Garanča ne voli da je nazivaju zvezdom. "To se može u tenisu, ali ne i u umetnosti", rekla je jednom Garanča. 

Koncertna verzija opere Karmen Žorža Bizea, sa najlepšim arijama, kao i nastup naše mlade operske zvezde sa velikom svetskom divom, biće svojevrsni spektakl za publiku na Tašmajdanu, najavljuju organizatori Belef i Skymusic.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je povodom gostovanje slavnog mecosoprana, na svom Fejsbuku napisao da Beograd "pokazuje da ima ambiciju i potencijal da postane centar operske umetnosti u ovom delu sveta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura