Istorija

Pošta objavila marke sa likom dr Agostina Neta, prvog predsednika Angole

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

19:45

Pošta objavila marke sa likom dr Agostina Neta, prvog predsednika Angole
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Pošti Srbije, u prisustvu v.d. direktora Pošte Srbije Zorana Ðorđevića i ministra unutrašnjih poslova Angole Euženia Laborinja, koji boravi u poseti Srbiji, predstavljena je serija od 2.500 poštanskih maraka u čast prijateljstva Srbije i Angole, kojom se obeležava 100. godišnjica rođenja dr Agostina Neta.

Dr Agostino Neto (1922-1979) bio je veliki borac protiv kolonijalizma, za nezavisnost te zemlje i prvi predsednik Angole.

Ministar unutrašnjih poslova Angole zahvalio se, u ime svoje Vlade, prilici da prisustvuje predstavljanju te kolekcije.

"Ova proslava je u okviru naših veza prijateljstva i saradnje i ogleda se u podršci i prijateljstvu Srbije prema narodu i osnivaču angolske nacije. Simboliše odlične odnose i prijateljstvo dva naroda", poručio je Laborinjo.

On je naglasio da Angola nikada neće zaboraviti podršku koju joj je Srbija pružila u danima kada joj je bilo najteže, kada im je pomoć bila najpotrebnija.

"Zahvalni smo za sve što ste uradili za nas. Sa naše strane, uradićemo sve što je potrebno da se naši odnosi još više konsoliduju, ojačaju i budu što bolji", naglasio je ministar unutrašnjih poslova Angole.

V.d. direktora Pošta Srbije istakao je da je logično da se u današnja, teška vremena, čuvaju prijateljstva.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

U takvim okolnostima, naglasio je Ðorđević, Srbija misli na svoje prijatelje koji su uvek bili uz nju i prijateljima koji su uvek znali da, kada je teško, mogu da očekuju pomoć Srbije.

"Angola je svakako veliki prijatelj Srbije. Srbija je zna kako je boriti se za slobodu i nezavisnost i sasvim je logično obeležiti 100-tu godišnjicu rođenju tako velikog borca za slobodu i nezavisnost kao što je Agostino Neto i iskazati svoje prijateljstvo prema zemlji koja je iskreni prijatelj Srbije", poručio je Ðorđević.

On je podsetio da je bio ministar odbrane i da zna šta sve radimo sa Angolom, kako u ekonomskoj, tako i vojnoj-ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji, ali je rekao da je posebno bitno što Angola ponovo šalje svoje studente u Srbiji, jer je ta saradnja u jednom trenutku bila ograničena na vojnu saradnju.

Ðorđević je izrazio zadovoljstvo što je promociji prisustvovao veliki broj studenata iz te zemlje i istakao da su im vrata u Srbiji uvek otvorena i da veruje da će njihovo znanje stečeno u Srbiji pomoći njihovoj zemlji da napreduje.

"Ukoliko Angola napreduje i bude ekonomski jača, to će biti i Srbija jača, jer će znati da ima prijatelja koji se oslanjao na Srbiju i kada joj je bilo teško i kada nije. Srbija ostaje uvek tu za Angolu", poručio je v.d. direktora Pošta Srbije.

On je ministru unutrašnjih poslova Angole poklonio prvo izdanje poštanske marke sa likom dr Agostina Neta.

Komentari (0)

Magazin