Nauka

Zaronite u naučni svet - Predstavljen program 14. Evropske noći istraživača

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

15:37

Zaronite u naučni svet - Predstavljen program 14. Evropske noći istraživača
Zaronite u naučni svet - Predstavljen program 14. Evropske noći istraživača - Copyright Promo/Marija Konjikušić

veličina teksta

Aa Aa

Na stotine programa u 24 grada širom Srbije očekuju posetioce u okviru 14. Evropske noći istraživača, najvažnije i najmasovnije naučne manifestacije u zemlji. Zagrevanje je već počelo u nekoliko gradova u okviru promotivnih aktivnosti, Nedelja istraživača kreće 25. septembra, a velika završnica biće održana 29. i 30. septembra od 16 do 22 sata.

Svečano otvaranje biće organizovano u Beogradu, 29. septembra u 16 sati u Muzeju nauke i tehnike.

U glavnom gradu posetioce, već tradicionalno, čeka lov na blago, sa startnom pozicijom na platou ispred Narodnog muzeja, zatim velika naučna avantura i otvorena laboratorija na Fakultetu za fizičku hemiju gde će moći da zavrte naučnu vrtešku i zavire u uređaje koji pokreću svet, te da naprave gorivo budućnosti. Programi će biti održani i u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, platou ispred Prirodno-matematičkog fakulteta, u Luki Beograd i tržnim centrima Ušće i BIG.

Promo/Marija Konjikušić

 

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u EU Info centru, saznali smo da između 300 i 500 naučnika svake godine učestvuje u pripremi ovog događaja koji se istovremeno održava i u celoj Evropi.

Program Evropske noći istraživača predstavile su Aleksandra Divac Rankov, ispred Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Danijela Vučićević ispred Centra za promociju nauke.

"U susret Noći istraživača očekuju nas brojni promotvini sadržaji, neki već sutra, kao što je druženje sa učenicima i nastavnicima OŠ 'Jovan Popović' koji će, u okviru Solarne škole, pokazati kakva energija pokreće mlade učenike da se bave naukom i istražuju i više od onoga što dobijaju u školi", istakla je Aleksandra Divac Rankov.

Promo/Marija Konjikušić

 

Ona je pomenula da će van Beograda jedan od glavnih centara dešavanja biti Pomoravlje, "od vrtića do gimnazija i dalje".

"Cele sledeće nedelje tamo imamo aktivnosti. U Paraćinu možete da saznate kakvu moć ima struja, koliko je jaka paukova mreža, dok ćete u Rekovcu moći da učestvujete u trci kroz Njutnove zakone. U Ćupriji ćete otkriti kako da pobedite u stonom fudbalu, napravite kosmičke kapsule ili sopstvenu dugu, da je uvek imate pored sebe. U Despotovcu možete da vidite kako funckioniše ljudsko oko, a u Svilajncu kako nastaju fosili i žive mravi", navela je Aleksandra Divac Rankov samo neke od brojnih sadržaja pripremljenih u okviru projekta SciencesCool.

Promo/Marija Konjikušić

 

Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke predstavila je projekat ReFocus Art koji se održava već drugu godinu.

"Centar za promociju nauke je tokom cele godine radio na pripremi i osmišljavanju ovog programa. Sa odabranim školama radili smo na konkursima „Stvarajmo zajedno” i „Zeleni dnevnik”. One će na Noći istraživača predstaviti svoje proizvode i prototipove zasnovane na STEAM-u", izjavila je Danijela Vučićević.

Program počinje u nedelju, 24. septembra od 17 do 20 sati u beogradskom BIG fešn tržnom centru, gde će Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" napraviti zagrevanje i kroz razne aktivnosti nam pokazati "zašto su nauka i umetnost bliske i kako u umetnosti vidimo spas za nauku jer, kada uključite umetnost ostaje mašta, pravila se brišu a granice za istraživanje postaju bezgranične".

U naučnim klubovima širom Srbije, počev od ponedeljka, 25. septembra, biće održane aktivnosti za publiku različitog uzrasta u okviru Nedelje istraživača. U Šapcu će, pomoću origami aktivnosti, moći da se vrate u ledeno doba i upoznaju omiljene dinosauruse, a u utorak počinje sa radom naučni kafe u Kragujevcu koji će, na veoma jednostavan način, približiti nauku svima.

Promo/Marija Konjikušić

 

"Od ove godine imamo dva nova naučna kluba u Novom Sadu i Zaječaru koja su doprinela decentralizaciji nauke. Moramo da izađemo iz Beograda i povežemo se na nivou lokala i zajedno sa saradnicima radimo na bitnim stvarima", istakla je Danijela Vučićević.

Kao mali uvod u ono što nas čeka u 14. Evropskoj noći istraživača, prisustvovali smo eksprimentima iz postavke "Kućna hemija" Otvorene laboratorije Fakulteta za fizičku hemiju. Saznali smo kako, pomoću supstanci koje imamo u kući, možemo da naduvamo balon bez daha ili da napravimo hemijskog kameleona u posudi.

Evropska noć istraživača organizovana je uz podršku Evropske unije sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, a u Srbiji se realizuje kroz dva pomenuta projekta: ReFocus Art i SciencesCool.

Koordinator projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja "Siniša Stanković" - Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move - from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Projekti su finansirani iz programa "Horizon Europe", najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma "Marija Sklodovska-Kiri".

Komentari (0)

Magazin