Nauka

Više nema sumnje: Nestanak milion kvadratnih kilometara leda dokaz "rekordno loše godine" klimatskih promena

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2023

-

21:30

Više nema sumnje: Nestanak milion kvadratnih kilometara leda dokaz "rekordno loše godine" klimatskih promena
Više nema sumnje: Nestanak milion kvadratnih kilometara leda dokaz "rekordno loše godine" klimatskih promena - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Smanjenje emisija štetnih gasova je hitno potrebno, pošto je zimski morski led na Antarktiku pao 1 milion kvadratnih kilometara ispod prethodnog rekorda i dostigao je takođe rekordno nizak nivo ove zime, saopštio je američki Nacionalni centar za podatke o snegu i ledu (NSIDC). 

„Ekstremna rekordna godina“ povećava strahove naučnika da se uticaj klimatskih promena na južnom polu sve više povećava. Istraživači upozoravaju da ova promena može imati strašne posledice po životinje poput pingvina koji se razmnožavaju i uzgajaju svoje mlade na morskom ledu. U začaranom krugu, globalno zagrevanje smanjuje količinu sunčeve svetlosti koja se odbija od belog leda nazad u atmosferu.

Koliko je opao antarktički morski led?

„Obim“ antarktičkog morskog leda definisan je kao ukupna površina okeana koja sadrži morski led u koncentracijama većim od 15 procenata, dostigao je vrhunac 10. septembra. 

U tom trenutku led je pokrivao samo 16,96 miliona kvadratnih kilometara što je najniži zimski maksimum od kada su satelitski zapisi počeli 1979. godine, navodi NSIDC.  To je oko milion kvadratnih kilometara manje leda od prethodnog zimskog rekorda postavljenog 1986. 

 "Ovo nije samo rekordna godina, ovo je godina ekstremnog obaranja rekorda," kaže viši naučnik NSIDC-a Volt Mejer, prenosi Euronews.

Pixabay

 

NSIDC je u saopštenju naveo da su brojke preliminarne, a da će potpuna analiza biti objavljena sledećeg meseca. Na južnoj hemisferi godišnja doba su obrnuto proporcionalna sa količinom morskim ledom koji uglavnom dostiže vrhunac oko septembra pred kraj zime, a kasnije se topi na najnižu tačku u februaru ili martu kako se leto bliži kraju. Obim letnjeg antarktičkog morskog leda takođe je dostigao rekordno nizak nivo u februaru, nadmašivši prethodnu ocenu postavljenu 2022.

Kakav je gubitak antarktičkog morskog leda u poređenju sa arktičkim?

Arktik je teško pogođen klimatskom krizom u poslednjoj deceniji, pri čemu se stanje morskog leda ubrzano pogoršava jer se severni region zagreva četiri puta brže od globalnog proseka. Dok klimatske promene doprinose topljenju glečera na Antarktiku, manje je poznato kako temperature zagrevanja utiču na morski led u blizini južnog pola.

Obim morskog leda tamo je porastao između 2007. i 2016. Pomeranje poslednjih godina ka rekordno niskim količinama dovelo je do zabrinutosti naučnika da bi se klimatske promene mogle konačno pojaviti u morskom ledu na Antarktiku.

profimedia

 

Iako je Mejer upozorio da je prerano iznositi takve tvrdnje, akademski članak objavljen ranije ovog meseca u časopisu Communications Earth and Environment ukazao je na klimatske promene kao potencijalni faktor. 

Studija je otkrila da zagrevanje okeanskih temperatura, izazvano uglavnom emisijama gasova staklene bašte koje prave ljudi, doprinosi nižim nivoima morskog leda od 2016. godine.

"Ključna poruka ovde je da se zaštite ovi smrznuti delovi sveta koji su zaista važni iz čitavog niza razloga, što govori da zaista moramo da smanjimo efekte staklene bašte“, kaže Arian Purič, istraživač morskog leda sa australijskog univerziteta Monaš koji je koautor studije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin