Nauka

Moć "zvezdotresa": Naučnici na pragu razotkrivanja izvora misterioznih bljeskova radijacije iz svemira

Komentari

Autor: Space

13/10/2023

-

07:35

Moć "zvezdotresa": Naučnici na pragu razotkrivanja izvora misterioznih bljeskova radijacije iz svemira
Moć "zvezdotresa": Naučnici na pragu razotkrivanja izvora misterioznih bljeskova radijacije iz svemira - Copyright imagine.gsfc.nasa.gov

veličina teksta

Aa Aa

Misteriozni i brzi bljeskovi radijacije koje naučnici od 2007. detektuju na Zemlji, mogu biti posledica potresa na "mrtvim" odnosno neutronskim zvezdama, piše Space.

Brzi radio bljeskovi (FRB) nevidljivi su ljudskom oku, ali ih detektuju radio teleskopi i do Zemlje dolaze iz izvora van Sunčevog sistema, prelazeći na milijarde svetslosnih godina, a ipak ostaju toliko moćni, da mogu da zasene celu galaksiju iz koje potiču.

Uprkos tako velikoj snazi, njihovi izvori su nepoznati, uglavnom zbog toga što često traju svega na hiljaditi deo sekunde.

Podeljeni su u dve šire kategorije: na one koji se ponavljaju i one koji se ne ponavljaju, od kojih ovi drugi čine većinu.

Trag o misterioznom poreklu brzih radio bljeskova uključuje činjenicu da je raspodela energije ponavljajućih FRB slična onome što naučnici beleže kod zemljotresa.

Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Tokiju pokazuje još više sličnosti između ovih pojava, što ukazuje na to da su FRB izazvani "zvezdotresima" na površini neutronskih zvezda.

Šta drma neutronske zvezde?

Neutronske zvezde svakako se poklapaju sa ekstremnom prirodom FRB. Nastaju kada velike zvezde iscrpe celokupne rezerve goriva za procese nuklearne fuzije i tako odbacuju spoljne slojeve u eksplozijama supernove, pri samom kraju svog postojanja. To dovodi do toga da se samo jezgro zvezde urušava na prečnik od svega dvadesetak kilometara, ali sa ogromnom masom.

profimedia

 

To brzo urušavanje ima tri velike posledice.

Prvo, dovodi do nastanka tako zbijene materije, da bi u slučaju da se takva sila primeni na Zemlji, naša planeta bila svedena na veličinu jedne kockice šećera, ali teške milijardu tona. 

Drugo, povećava se spin neutronskih zvezda na brzinu i do 700 puta u sekundi. Na posletku, urušavanje "drobi" linije magnetnog polja zvezde, pojačavajući njihovu snagu i stvarajući jedno od najmoćnijih magnetnih polja poznatih u svemiru.

Mlade neutronske zvezde sa naročito jakim magnetnim poljem, zovu se magnetarima, a ranije se smatralo da su baš one povezane sa pojavom brzih radio bljeskova.

"Zvezdotresi" nastaju kada dođe do nagled promene na površini neutronske zvezde, slično kao što nastaju zemljotresi na našoj planeti. Naučnici smatraju da bi uzrok mogao da bude i stres usled uvijanja izuzetno jakih magnetnih polja.

"Teoretski se smatra da površina magentara može da ima potrese i oslobađanje energije slično zemljotresima", naveo je u zvaničnom saopštenju Tomonori Totani, član tima Odeljenja za astronomiju iz Tokija.

"Nedavni napredak u nauci doveo je do detekcija na hiljade FRB, tako da smo iskoristili priliku da uporedimo sada već veliki set statističkih podataka o njima, sa podacima o zemljotresima i sunčevim bakljama, kako bismo istražili potencijalne sličnosti", dodao je istraživač.

Tim je analizirao vreme i emisiju energije za 7.000 brzih radio bljeskova, ali i zemljotresa i sunčevih baklji. To je pokazalo neverovatnu sličnost između FRB i zemljotresa, ali ne i FRB i baklji.

Pored toga, dobijeni nalazi upućuju da neutronske zvezde imaju čvrsto jezgro, koje oslobađa veliku količinu energije koju detektujemo kao FRB.

Da bi u potrpunosti bila potvrđena ova teorija, tim namerava da nastavi analizu dobijenih podataka.

"Proučavanjem zvezdotresa na dalekim zvezdama velike gustine, dobijamo i novi uvid u zemljotrese", kaže Totani.

"Unutrašnjost neutronske zvezde je najgušće mesto u svemiru, uporedivo sa unutrašnošću atomskog jezgra. Zvezdotresi u neutronskim zvezdama otvorili su mogućnosti dobijanja novog uvida u materiju velike gustine i fundamentalne zakone nuklearne fizike", dodaje istraživač.

Komentari (0)

Magazin