Nauka

YouTube optužen da zarađuje milione dolara od lažnih vesti koje negiraju klimatske promene

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

14:51

YouTube optužen da zarađuje milione dolara od lažnih vesti koje negiraju klimatske promene
YouTube optužen da zarađuje milione dolara od lažnih vesti koje negiraju klimatske promene - Copyright Tanjug AP/Steven Senne, Argyris Mantikos/Eurokinissi via AP, NASA EOSDIS, Unsplash, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska neprofitna organizacija "Centra za suzbijanje digitalne mržnje" (CCDH) sa kancelarijama u Vašingtonu i Londonu optužila je društvenu mrežu YouTube da zarađuje milione dolara godišnje od oglašavanja kanala koji iznose lažne tvrdnje o klimatskim promenama.

 
Kreatori tih sadržaja koriste nove taktike za izbegavanje politike platformi društvenih medija osmišljene za borbu protiv dezinformacija, navodi se u izveštaju CCDH, prenosi Rojters.

Ta organizacija koristila je alate zasnovane na veštačkoj inteligenciji da pregleda transkripte 12.058 video zapisa iz proteklih šest godina na 96 kanala na YouTube platformi, koja je u vlasništvu kompanije Alphabet Inc.

Nakon što je YouTube zabranio generisanje profita od videa koji negiraju postojanje klimatskih promena, teoretičari zavere promenili su taktiku i počeli da promovišu tezu da se promene dešavaju, ali da za njih nema leka.

Od videa u kojima se negira čovekov uticaj na klimatske promene čak 70 posto tvrdi da je globalno zagrevanje bezazleno ili baca senku sumnje na kompletnu klimatologiju kao nepouzdanu. To je skok od skoro 35 posto u odnosu period od pre pet godina.

"Novi front otvoren je u ovoj borbi. Ljudi čije smo videe analizirali prešli su sa tvrdnji da se klimatske promene ne dešavaju na poruku: 'Klimatske promene se dešavaju, ali nema nade. Nema rešenja'", rekao je za Rojters Imran Ahmed, izvršni direktor CCDH.

Prema analizi, YouTube generiše oko 13,4 miliona dolara godišnje od reklama koje se prikazuju na pomenutim videima. Organizacija sada poziva tu mrežu da ažurira politiku koja se tiče sadržaja o klimatskim promenama, kako bi se zaustavilo širenje lažnih informacija.

Predstavnici te platforme nisu direktno komentarisali objavljeni izveštaj CCDH, ali su saopštili da je kod njih "debata o klimatskim promenama dozvoljena", ali da se na sadržajima koji "poriču klimatske promene" ne prikazuju reklame.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin