Život

Novi temperaturni rekordi očekuju se i 2024, Milena Ćirković: Kada je reč o poljoprivredi, razlog za brigu opravdan

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

13/01/2024

-

09:34

Novi temperaturni rekordi očekuju se i 2024, Milena Ćirković: Kada je reč o poljoprivredi, razlog za brigu opravdan
Španija - Copyright AP Photo/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici se pripremaju za rekodno toplu 2024. godinu - istorija je pokazala da druga godina El Ninja obično bude toplija od prve. El Nijo je topla faza složenijeg fenomena koji se zove El Ninjo – Južna oscilacija i pojavljuje se u periodima od pet do sedam godina. Milena Ćirković, meteorološkinja Euronews Srbija, kaže za Bloomberg Adria da svi parametri pokazuju da će tokom 2024. biti oboreni novi temperaturni rekordi zbog aktivacije El Ninjo, čiji se vrhunac očekuje u narednim mesecima. 

Prošlogodišnja vrućina bila je posebno šokantna. Svaki mesec 2023. godine bio je topliji od proseka kada gledamo period od 1991. do 2020. godine, a drugi deo 2023. godine je oborio sve rekorde. Kada je u pitanju 2024. godina, Ćirković smatra da su dosta veće šanse da se toplotni rekordi dogode u zimskim mesecima. 

"Trenutno je Srbiju i Evropu zadesio ledeni talas, a jedan od razloga za ovakvu prognozu je zbog toga što se u narednom periodu tek očekuje vrhunac El Ninjo. Dovoljna je mala promena u temperaturnom polju, upravo kakva je pojava El Ninjo, da budu oboreni novi temperaturni rekordi", navodi Ćirković. 

Ekstremi između El Ninjo i La Ninja su postali intenzivniji za 30 odsto od 1960. godine u poređenju sa šest decenija ranije, a trećini tog procenta doprinosi globalno zagrevanje. Kada je u pitanju uticaj ovih meteoroloških pojava na vremenske prilike u godini pred nama, Ćirković kaže da utiču tako što ih čine intenzivnijim, tako što "ekstremni tipovi vremena poput suša, poplava, oluja i grada postaju još češći, intenzivniji i ekstremniji", navodi Ćirković. 

Ćirković kaže da očekuje u narednom periodu više suša i požara, ali i poplava, a da je rizik od suša i požara povećan u Indoneziji, Australiji i istočnoj Kanadi. 

"Osim ovog aspekta, zbog zagrevanja vode povećano je isparavanje, a topliji vazduh može da primi više vode i to su glavni okidači za oluje. To je paradoksalno jer je evropski deo Mediterana prema srednjoj sumi padavina u deficitu, međutim, imaćemo padavine koje su vrlo ekstremne u smislu da za vrlo kratak vremenski period padne velika količina kiše. Dakle, u širem delu Mediterana, kom pripada i naš region, u letnjim mesecima očekujemo više padavina koje će biti praćene olujama", navodi Ćirković. 

Kada je u pitanju poljoprivreda, Ćirković kaže da je razlog za brigu opravdan pogotovo u jugoistočnoj Aziji zbog suša. 

"Na udaru će biti najviše tropske i suptropske širine. Za njih će ova godina biti veoma izazovna i u pogledu poljoprivrede i u pogledu dostupnosti vode. Najkritičnije će biti i u istočnoj Africi, koja već trpi ozbiljne posledice nedostatka vode i suše", navodi Ćirković.

Ceo intervju možete pogledati u videu Bloomberg Adrie. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin