Nauka

Šta su klimatske štrafte: Posle rekordnih temperatura u 2023. pridodata im je i tamno crvena boja

Komentari

Autor: Euronews, Klima101

07/01/2024

-

14:30

Šta su klimatske štrafte: Posle rekordnih temperatura u 2023. pridodata im je i tamno crvena boja
Šta su klimatske štrafte: Posle rekordnih temperatura u 2023. pridodata im je i tamno crvena boja - Copyright Ed Hawkins, University of Reading

veličina teksta

Aa Aa

Temperature su bile toliko visoke tokom 2023. da je čuveni klimatolog sa Univerziteta Reding, i kreator "klimatskih štrafti" Ed Hokins saopštio da mu je potrebna nova boja za njegov grafički prikaz kako bi ilustrovao progresivno zagrevanje planete. 

"Mislim da mi treba nova boja", napisao je na svom nalogu na platformi Iks profesor Hokins, govoreći o "klimatskim štraftama", vizuelnom prikazu promene srednjih godišnjih globalnih temperatura, koji je osmislio 2018. godine.

Od plave do tamnocrvene, upečatljiva slika ilustruje ekstremno zagrevanje planete izazvano emisijama štetnih gasova poslednjih godina.

S obzirom na to da je 2023. proglašena za najtopliju godinu u istoriji merenja, profesor je bio prinuđen da na skalu doda liniju crvene boje, najtamniju nijansu kompletog prikaza. 

A saopštenje Svetske meteorološke organizacije da je godina za nama najtoplija, ove nedelje potvrdila je i Britanska meteorološka služba navodeći da je 2023. najtoplija godinu u istoriji za Vels i Severnu Irsku i druga najtoplija godina zabeleženu u Velikoj Britaniji, odmah iza 2022. godine. 

Šta su klimatske štrafte?

Prikaz "klimatksih štrafti" predstavlja jednostavnu ilustraciju rasta globalnog zagrevanja od 1850, kada su stručnjaci počeli da beleže temperature do danas. 

Ed Hokins, vodeći autor Šestog izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promena (IPCC) Ujedinjenih nacija, osmislio je klimatske štrafte zato što je želeo da približi ozbiljnost globalnog zagrevanja celom svetu, bez upotrebe komplikovanih grafika i teško razumljivih proračuna. Ipak, iako se te silne brojke i podaci ne vide na Hokinsovom vizuelnom prikazu menjanja srednje globalne temperature kroz godine, on je upotrebio milijarde individualnih podataka, sakupljanih na milione puta u toku vremena, od strane stotina različitih naučnika, piše na sajtu Klima101

Plave nijanse označavaju godine u kojima su temperature bile hladnije od proseka, dok crvena označava povišenu temperaturu u odnosu na prosečnu.

"Boje koje se koriste u klimatskim prugama zasnovane su na skali dizajniranoj da pokaže koje su godine toplije i hladnije od proseka“, objašnjava profesor Hokins, prenosi Euronews

Prinskrin/Youtube/University of Reading

Ed Hokins

Klima101 piše da je 2018. godine Hokins sve raspoložive podatke o temperaturi pretočio u klimatske štrafte, koje svojim izgledom podsećaju na slikarstvo bojenog polja, apstraktni ekspresionizam koji uklanja sve smetnje i koristi samo boju da prenese značenje. 

U tekstu se navodi da je jedno od velikih imena ekspresionistiškog pravca Barnet Njuman, koji je o svojoj umetnosti rekao: "Stvaram slike čija se stvarnost sama po sebi razume", što je i princip kojim se poslužio sam Hokins, stvorivši slikoviti prikaz globalnog zagrevanja koji prevazilazi i sam jezik.

Ima li razloga za strah?

Iako je profesoru Hokinsu bila neophodna nova boja kako bi na svojoj skali oslikao 2023. godinu, on kaže da ne treba da nas čudi aktuelni klimatski trendovi. 

"Ovo je moralo da se desi u nekom trenutku, s obzirom na kontinuirano povećanje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte... Ali obaranje margine zbog rekorda koji je zabeležen 2023. bilo je neočekivano", dodaje on.

Međutim, profesor nema dilemu kako treba postupati u narednim godinama, navodeći da je vreme za akciju, a ne za očaj.

"2024. mora biti godina u kojoj ćemo razgovore pretvoriti u bržu akciju", poziva profesor Hokins, navodeći da je dobra vest što već imamo rešenja koja su nam potrebna. 

Tanjug/AP/Jae C. Hong

 

"Sada su nam neophodne smele, transformativne promene u svim delovima društva kako bismo klimu naše planete učinili bezbednijom za sadašnje i buduće generacije", zaključuje profesor na Univerzitetu Reding. 

Evropska služba za klimatske promene Kopernikus već je u decembru nagovestila da će 2023. biti najtoplija zabeležena godina u istoriji čovečanstva. Očekuje se da će neki zvanični podaci, kada budu objavljeni, pokazati da je 2023. bila viša za 1.5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog rekorda.

Komentari (0)

Magazin