Nauka

"Vojadžer 1" je neuništiv: NASA uspela ponovo da osposobi kompjuter na letelici staroj skoro pola veka

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2024

-

11:53

"Vojadžer 1" je neuništiv: NASA uspela ponovo da osposobi kompjuter na letelici staroj skoro pola veka
"Vojadžer 1" je neuništiv: NASA uspela ponovo da osposobi kompjuter na letelici staroj skoro pola veka - Copyright AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put u pet meseci, inženjeri NASA su dobili  konkretne podatke od "Vojadžera 1" nakon što su napravili kreativno rešenje za rešavanje komunikacijskog problema sa najudaljenijim svemirskim brodovima čovečanstva u kosmosu.

Kompjuteri na vremešnoj letelici od novembra prošle godine slali su neupotrebljive podatke, ali su naučnici nakon kreativnog rešavanja problema, uspeli da ga osposobe.

Reč je o sistemu koji prikuplja informacije sa instrumenata letelice i spaja ih s inženjerskim podacima koji prikazuju njen trenutan status.

Potom, kontrola misije na Zemlji prima te podatke u binarnom kodu - nizu jedinica i nula. Međutim, od novembra prošle godine, "Vojadžerov" sistem bio je zaglavljen u "petlji".

Letelica je slala radio signal, ali podaci nisu imali upotrebnu svrhu, niti su imali smisla.
Misija je dobila prve konkretne podatke o stanju Vojadžera 20. aprila, a zasad deluje da je "Vojadžer" u dobrom stanju.

"Danas je bio veliki dan za 'Vojadžer 1'. Vratili smo komunikaciju sa svemirskom letelicom. Radujemo se što ćemo ponovo dobijati naučne podatke", rekla je Linda Spilker, jedna od naučnica koja radi u misiji "Vojadžer 1".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin