Nauka

NASA greškom izgubila komunikaciju sa "Vojadžerom 2", koji se nalazi gotovo 20 milijardi kilometara od Zemlje

Komentari

Autor: Live Science

01/08/2023

-

10:58

NASA greškom izgubila komunikaciju sa "Vojadžerom 2", koji se nalazi gotovo 20 milijardi kilometara od Zemlje
Tanjug/AP/NASA - Copyright Tanjug/AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

NASA je privremeno izgubila kontakt sa sondom "Vojadžer 2", drugim najudaljenijim objektom napravljenim ljudskm rukom, koji trenutno lebdi kroz međuzvezdani prostor na oko 19,9 milijardi kilometara od Zemlje.

Prema saopštenju Laboratorije za mlazni pogon NASA, naučnici su izgubili kontakt sa sondom 21. jula, nakon što je niz planiranih komandi slučajno izazvao savijanje antene letelice za dva stepena, tako da ne može ni da prima ni da šalje poruke. Srećom, naučnici očekuju da je gubitak kontakta privremen, jer je "Vojadžer 2" programiran da resetuje položaj antene nekoliko puta svake godine, kako bi ostao u kontaktu sa Zemljom. Sledeće podešavanje zakazano je za 15. oktobar, kada bi komunikacija između Nase i letelice ponovo trebalo da se uspostavi.

Sonde "Vojadžer" lansirane su u avgustu i septembru 1977. u razmaku od 16 dana, a zanimljivo je da je "Vojadžer 2" zapravo lansiran prvi. Obe letelice prošle su kroz celi Sunčev sistem i na kraju najudaljeniju granicu heliosfere, koja razdvaja naš sistem od međuzvezdanog prostora. 

"Vojadžer 1" prvi je prešao tu granicu u avgustu 2021. godine i nalazi se na 23,8 milijardi kilometara od naše planete. Komunikacija s njim i dalje traje, piše Live Science.

Obe letelice imaju dovoljno električne energije i goriva da nastave funkcionisanje barem do 2025. godine, ali će neizbežno izgubiti kontakt za Zemljom. Ipak, čak i tad one će nastaviti svoju misiju. Na obe sonde nalazi se po jedan primerak bakarnog pozlaćenog diska, poznatog kao "Vojadžerova zlatna ploča", jedna vrsta audio razglednice namenjena tome da u slučaju da ih nekada pronađe neka inteligentna vrsta, podele sa njima prirodno i muzičko nasleđe čovečanstva. Svaka od ploča sadrži 27 muzičkih dela, uključujući Baha i Čaka Berija, 22 minuta prirodnih zvukova i ljudske glasove koji govore na 59 jezika. 

Sonde takođe sadrže audio plejer sa piktogramskim instrukcijama i mapu svemira na kojoj se nalazi lokacija Zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin